22.7 C
Pec
13. avg 2022

Kurti na srpskom: Registracioni centri spremni za zamenu tablica, neće biti carinjenja, ovo je veliki ustupak

„Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, rečima na srpskom u novoj video-poruci, ovog puta direktno se Aljbin Kurti obratio građanima na severu Kosova.

Kaže da će se od 1. avgusta do 30. septembra u tom, kao i u ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila, a time i:

„Prelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države – tablice sa oznakom RKS“, kaže.

Podsetio je na nedavnu odluku kosovske vlade o onom što se na severu tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji na tablice „RKS – Republika Kosovo“.

„Kojom se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava“, sada kaže kosovski premijer i dodaje: „Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“.

Upravo radi osiguranja što lakšeg procesa registracije ovakvih vozila, Kurti je naglasio da je učinio „veliki ustupak“, da ne budu podvrgnuta carinjenju.

„Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5.000 evra. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 evra na ime takse“, saopštava Kurti.

Objašnjava da će kosovski MUP doneti administrativno uputstvo kojim će se detaljno regulisati svaki korak ka registraciji da bi se građanima olakašale „komplikovane radnje“.

Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona, takođe navodi.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na „korist svima“.

„Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.

NAJNOVIJE

Više