Delegacija Europa Nostre sa Kajarijem o zaštiti V. Dečana; Posetili i tvrđavu u N.Brdu

(Foto: Europa Nostra/Tviter)

Delegacija organizacije koja se bavi zaštitom kulturne baštine – Europa Nostra boravi na Kosovu. Razgovarali su sa komandantom KFOR-a o zaštiti manastira Visoki Dečani, dok su ujedno posetili tvrđavu u Novom Brdu i naveli da su dva različita tima nedavno izvršila „nezadovoljavajuće“ radove na revitalizaciji srednjovekovne tvrđave.

Misija NATO-a na Kosovu saopštila je danas da se njihov komandant, general-major Ferenc Kajari sastao sa izvršnim potpredsednikom Evropa Nostre, Gi Klosom, u štabu KFOR-a u Prištini.

Oni su, navode iz ove misije na Tviteru, razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a posebno u vezi sa „imovinom koja ima specijalni status“.

U međuvremenu se na istoj društvenoj mreži oglasila i Europa Nostra, koja je precizirala da su razgovarali o manastiru Visoki Dečani.

„Veoma zahvalni komandantu KFOR-a, general-majoru Ferencu Kajariju zbog toga što je primio našu delegaciju s ciljem plodne razmene mišljenja o potrebi održavanja visoke zaštite manastira Visoki Dečani, lokaliteta svetske baštine u opasnosti, takođe upisanog na našu listu sedam najugroženijih u 2021. godini“, poručili su.

Ova organizacija je ujedno saopštila da je njena delegacija posetila Novo Brdo, odnosno tvrđavu u ovoj opštini.

Naznačili su da je potrebna dodatna ekspertiza i saradnja kada su radovi na revitalizaciji u pitanju.

„Poseta Novom Brdu s ciljem utvrđivanja činjenica, gde su dva različita tima nedavno izvršila nezadovoljavajuće radove na ‘revitalizaciji’ srednjovekovne tvrđave i crkve Svetog Nikole. Ovo nasleđe zahteva dodatnu međunarodnu ekspertizu i saradnju“, poručili su.

Tema restauracije tvrđave u Novom Brdu jedna je od najaktuelnijih u kosovskim medijima gde se u prvi plan stavlja nezadovoljstvo radovima koje je izvela srpska kompanija „KOTO“.

Među poslednjima je o tome pisala prištinska Koha krajem prošlog meseca, navodeći da se Priština „sprema da zahteva odgovornost za nestručne radove“ na restauraciji tvrđave, ali i za „šverc arheološkog materijala sa ovog lokaliteta“.

Ovaj medij je tada ujedno naveo da kosovsko ministarstvo kulture planira da načini nekoliko koraka u tom pravcu, uključujući preduzimanje konzervacije i restauracije struktura u delu koji se zove gornji grad.

Podsetimo, osim što su pod zaštitom UNESCO-a, Visoki Dečani su ujedno prošle godine uvršteni na listu organizacije Europa Nostra kao jedan od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope, usled čega je više prištinskih zvaničnika tada ujedno pisalo i ovoj organizaciji, tražeći od nje da poništi odluku.