Kosovski ministri traže izvinjene Evropa Nostre, bratstvo Viskih Dečana poštovanje odluke Ustavnog suda

Manastir Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Predstavnici NVO Evropa Nostra razgovarali su juče sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem o zaštiti manastira Visoki Dečani koji je uvršten na listu ove organizacije u sedam najugroženijih kulturno-istorijskih spomenika u Evropi.

“Tokom naše posete Kosovu, bilo nam je drago što smo se sastali sa Baškimom Ramosajem, gradonačelnikom Dečana. Razgovarali smo o zaštiti Manastira Visoki Dečani, ukljućujući regulisanje saobraćaja povezano sa Specijalnom zaštitnom zonom, pristupu manastiru i odluci Ustavnog suda o vraćanju manastirskog zemljišta”, naveli su na Tviteru.

Predstavnici organizacije sastali su se i sa ministrom za kulturu Hajrulahom Čekuom i ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnom Aljiuom. Na sastanku su se usprotivili odluci Evropa Nostre da manastir Visoki Dečani uvrsti u sedam najugroženijih u Evropi.

“Evropa Nostra duguje izvinjenje i nadoknadu štete nanete ugledu kosovskih institucija“, naveli su ministri.

Ministri su ponovili neslaganje sa ovim uvrštavanjem ovog manastira na listu ugroženih bez, kako navode, odgovarajućih konsultacija sa svim stranama.

Takođe, Čeku i Aljiju smatraju da je nedostatak procene opasnosti po tvrđavu u Novom Brdu, kao i insistiranje na ‘opasnosti’ po manastir Dečani, dokaz neprofesionalnog pristupa, odnosno političkog uticaja.

„Manastir Dečani uživa punu pravnu zaštitu u skladu sa međunarodnim konvencijama čime se obezbeđuje očuvanje integriteta vrednosti nasleđa koje se vrednuje kao deo svetske baštine“, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture Kosova.

Sa druge strane naveli su da su podržali Evropa Nostru da se tvrđava u Novom Brdu stavi na listu najugroženijih, ističući pritom da nisu zadovoljni njenom obnovom. Podsetimo, restauraciju tvrđave u Novom Brdu radila je firma “Koto” iz Beograda, uz podšku UNESKO-a.

Na tvrdnje kosovskih ministara reagovalo je bratstvo Visokih Dečana istakavš još jednom da kosovske institucije ne ignorišu odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta ovom manastiru. Navode da umesto da pokažu spremnost za poštovanje vladavine prava, oni biraju da se kofrotiraju.

“Umesto da pokažu inkluzivnost, odgovornost i spremnost za istinsko poštovanje vladavine prava i svetinja naše Crkve, kosovski ministri su izabrali konfrontacioni pristup koji suštinski nanosi štetu građanima Kosova svih zajednica. Izgubljena prilika. Tužno”, navodi se na Tviteru.