Građani i dalje drže u blokadi Privremeni organ u Osojanu, nadležni kažu da jedino razgovor vodi do rešenja

Blokirana zgrada Privremenog organa opštne Istok u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Blokada Privremenog organa opštine Istok u Osojanu traje nešto više od mesec ipo dana, zbog nezadovoljstva jednog dela građana kojima niko u porodici ne radi.

Građani koji protestuju kažu da još uvek ništa nije ispunjeno i pored obećanja da nadležnima treba vreme kako bi rešili probleme nezadovoljnih meštana. Mirjana Đurić kaže da su dva puta išli na sastanak sa predstavnicima Kancelarije za KiM, ali da do današnjeg dana ništa nije rešeno.

,,Ovde smo u istom sastavu već mesec i po dana, čekajući neko rešenje u vezi naših radnih mesta. Za ovih mesec i po dana pozvani smo u Raškoj na sastanak sa Ivanom Vujić iz kancelarije. Dvoje iz naših porodica su otišli. Pošto ništa nije konkretno rešeno blokada je i dalje nastavljena. Posle toga smo pozvani u Beograd, tamo smo otišli nas 7-8, takođe bio je i Kosta Belošević. Primio nas je isto opet Ivan Vujić ali ni tamo ništa nije rešno. Nismo dobili ništa sem obećanja i zahteva da se odblokira opština. Pa biće posle petnaestog jula, pa prvog avgusta kao i do sad što su obećavali. Ni na to nismo pristali dok ne vidimo šta je sigurno, dok ne bude crno na belo. Za to vreme naš koordinator Kosta Belošević nas nije obilazio, dođe do centra i do opštine ni dobro jutro ne kaže a ne da popriča ili nešto. U Beogradu nam je rečeno da će putne troškove da snosi Kosta međutim, on nas ucenjuje da odblokiramo opštinu da bi nas isplatili. U stvari da uđe neko od radnika da zavede to i da nas isplati. U međuvremenu saglasnost za decu koja su išla na ekskurziju nijedna opština nije htela da nam izda. Sad pod čijim uticajem i zbog čega ne znam, to je pitanje. Bili smo primorani da idemo u Mitrovicu po saglasnost’’, kazala je Mira Đurić.

Ona takođe poručuje da će blokada Privremenog organa Istok trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Na protestu i blokadi svakoga dana je i Slađana Đurić, ona kaže da se bore samo za svoja prava ali da još uvek nema ništa od obećanja nadležnih.

,,Evo već oko mesec i po dana smo stalno pred opštinom, dve porodice koje se borimo za svoju decu, za svoja prava. Tražimo posao, bar po jedan iz porodice da dobije posao. Išli smo na sastanke obećavali  su nam ali evo i dalje ništa nije ispunjeno. Niko i ne dolazi da nas obiđe. Mi sa dva mala deteta se mučimo i snalazimo da protestujemo samo da bi dobili ono što tražimo jer želimo da ostanemo na ovim našim prostorima’’, kaže Slađana Đurić.

Predsednik Privremenog organa opštine Istok, Kosta Belošević kaže da jedino razgovor, a ne blokade mogu dovesti do rešenja, da su on i kancelarija za KiM uvek otvoreni za razgovor.

„Predstavnici Kancelarije za KIM, kao i ja lično, u više navrata smo razgovarali sa porodicama koje protestuju. Jedino razgovor, a ne blokade mogu dovesti do rešenja i mi smo za razgovor uvek otvoreni. Iako smo prilikom jednog od razgovora dosli do dogovora da se protest obustavi i da nam se da vreme da se realni i opravdani zahtevi sagledaju i reše, jedna od porodica je dogovor prekršila već sutradan. To ne uliva poverenje u namere da se do rešenja dođe, već dovodi u pitanje njihove motive. Bez obzira na sve, mi ostajemo uvek otvoreni i spremni na razgovor o problemima našeg naroda”, kaže Kosta Belošević.