Evropa Nostra: Visoki Dečani i dalje ugroženi, Kfor da čuva manastir

Manastir Visoki Dečani (Foto: Radio Goraždevac)

Godinu dana nakon što je manastir Visoki Dečani stavljen na Listu sedam najugroženijih nasleđa u Evropi 2021. godine organizacije Evropa Nostre, glavni razlozi za to ostali su na snazi, saopšteno je iz ove organizacije nakon što je njihova delegacija posetila Kosovo prošle nedelje.

Delegacija sastavljena od predstavnika Evropa Nostre i njenog partnera – Instituta Evropske investicione banke (EIBI) boravila je na Kosovu od 4. do 8. jula.

Oni su u prethodnim danima posetili više kulturnih spomenika – tvrđavu u Novom Brdu, manastire Visoki Dečani i Gračanica, crkvu Presvete Bogorodice Ljeviške, Prizren i bioskop u ovom gradu.

Delegacija je održala niz sastanaka sa predstavnicima kosovskih vlasti, odnosno kosovskim ministrima – za životnu sredinu i prostorno planiranje i infrastrukturu, Ljiburnom Aljiuom i kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekuom, kao i sa gradonačelnikom opštine Dečani, Baškimom Ramosajem.

Sastali su se i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu – episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, igumanom manastira Visoki Dečani, ocem Savom, te sa predstavnicima organizacija civilnog društva, i predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu – komandantom KFOR-a, general-majorom Ferencom Kajarijem, šefom Kancelarije EU na Kosovu, ambasadorom Tomašom Sunjogom, šefom misije OEBS-a na Kosovu, ambasadorom Majklom Devenportom, ambasadorom Italije i sa vršiocem dužnosti zamenika šefa misije u ambasadi SAD na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Iz Evropa Nostre poručuju da je ključno pitanje o kojem su razgovarali sa različitim sagovornicima bilo uvrštavanje Visokih Dečana na Listu sedam najugroženijih mesta u Evropi 2021. godine, kao i opcijama za poboljšanje situacije.

„Godinu dana nakon objavljivanja ove liste, i dalje su validni glavni razlozi za uvrštavanje ovog mesta Svetske baštine u opasnost i na listu sedam najugroženijih Evropa Nostre. Prvo, još uvek nije usaglašeno konačno rešenje od strane svih strana u vezi sa posledicama koje izazivaju planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko Specijalne zaštitne zone manastira Dečani, kao ni u vezi sa drugim najavljenim intervencijama, poput projekta na obali reke, što bi moglo negativno da utiče na prirodno okruženje manastira koje se smatra sastavnim delom njegove izuzetne vrednosti nasleđa“, poručili su u saopštenju.

Kao drugi razlog navode upravo to da još uvek nije sprovedena odluka kosovskog ustavnog suda iz 2016. godine kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemlje.

Precizirali su da se time narušava vladavina zakona i pravna sigurnost manastira sa okolinim zemljištem.

Za razliku od albanskih istoričara koji su uz kritike na račun ove organizacije i Visokih Dečana, nedavno poručili da je manastir bezbedan, te da bi trebalo da ga čuva Kosovska policija, iz Evropa Nostre sada poručuju da zbog složenih bezbednosnih izazova, manastir bi i dalje trebalo da čuvaju pripadnici KFOR-a 24/7.

Naznačili su da je to potvrdio i sam komandant ove misije NATO-a na Kosovu.

„Manastir Dečani se povremeno suočava i sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta ovog verskog nasleđa, tendencijom koja nije u skladu sa evropskim i međunarodnim principima tačne istorijske i umetničke interpretacije istorijskih spomenika i lokaliteta nasleđa“, naveli su u saopštenju.

Ova organizacija podsetila je u svom saopštenju da su ministri Aljiu i Čeku na sastanku ponovo izneli „snažnu primedbu“ Vlade Kosova na uvrštavanje manastira na listu sedam najugroženijih lokacija u Evropi za 2021. godinu.

Takođe su podsetili i na to da su ovi prištinski zvaničnici odluku protumačili kao štetnu po ugled Kosova, te izneli stav da Visoki Dečani nisu ugroženi.

Sa druge strane, iz Evropa Nostre navode da je Aljiu predstavio novi plan kosovske vlade za rešavanje pitanja saobraćajnice, kao deo šireg prostornog planiranja i održivog i zelenog razvoja Nacionalnog parka Prokletije.

Poručuju da ih to ohrabruje.

„Važno je da se o ovom planu raspravlja – i na tehničkom i na političkom nivou – u okviru Saveta za implementaciju i nadgledanje koji je uspostavljen Zakonom o specijalnim zaštitnim zonama Kosova“, dodali su.

Precizira se i da će, na osnovu sastanaka i razgovora održanih prošle nedelje na Kosovu, posete manastiru Visoki Dečani i daljih razgovora i pregleda dodatnih dokumenata, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, u skladu sa procedurom „Programa 7 najugroženijih“, izraditi sveobuhvatan izveštaj sa nizom preporuka koji će biti objavljen na jesen.

Tvrđava u Novom Brdu nominovana za sedam najugroženijih, Evropa Nostra: Partneri spremni da sarađuju, nema potrebe

U vezi sa tvrđavom u Novom Brdu koja se nalazi među 46 specijalnih zaštićenih zona na Kosovu, iz Evropa Nostre naveli su da su načinjene ozbiljne tehničke greške tokom sprovođenja projekta revitalizacije koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNESCO.

Potvrdili su i da je ovaj lokalitet nominovan za „7 najugroženijih“ za 2022. godinu od strane Kulturnog nasleđa bez granica Kosova, a uz podršku kosovskog ministra kulture omladine i sporta.

„Uzimajući u obzir da su partneri za implementaciju projekta potvrdili da su spremni i sposobni da saniraju radove koji su izvedeni neodgovarajućim materijalom i tehnikom, Evropa Nostra i EIBI nisu smatrali potrebnim da ovu lokaciju uvrste na listu ‘7 najugroženijih 2022. godine’“, dodaje se u saopštenju.

Sa druge strane, iz Evropa Nostre podsećaju da su posetili tvrđavu i ostatke srednjovekovne crkve Svetog Nikole, koja se nalazi u blizini, a na kojoj je nedavno izvršeno „nekoliko sličnih štetnih intervencija“.

„Evropa Nostra žali zbog nedostataka ovih intervencija i ostaje na raspolaganju nadležnim organima da ponude bilo kakvu dodatnu međunarodnu ekspertizu koja bi mogla biti korisna za obezbeđivanje najviših standarda zaštite, očuvanja i interpretacije nasleđa za bilo koji budući projekat koji će se preduzeti na lokalitetu Novo Brdo, koje ima značaj baštine za celu Evropu“, precizirali su.

Podsetili su i da su u Prizrenu posetili bioskop „Lumbardhi“ i čestitali su „Lumbardhi“ fondaciji i njihovim partnerima ‘DokuFest’, ‘EC Ma Ndrishe’ i ‘CHvB Kosovo’ na osvajanju jedne od nagrada Evropske baštine, odnosno nagrade Nagrade Evropa Nostra 2022.

„Delegacija je bila impresionirana širokom mobilizacijom civilnog društva da spase ovaj bioskop od privatizacije i rušenja, transformiše ga u zaštićeno nasleđe otvoreno za sve i obezbedi značajna sredstva EU za predstojeću revitalizaciju zgrade bioskopa ‘Lumbardhi’“, zaključili su u saopštenju.