Kurti „ohrabruje“ vlasnike vozila sa KM, PR, PZ… tablicama da ih preregistruju u RKS

Albin Kurti

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova održalo je juče prvi informativni sastanak sa rukovodiocima centara za registraciju vozila radi pripreme za primenu odluke kosovske vlade o prepregistraciji vozila sa oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE “, „DA“ ili „ĐA“ na „RKS“ tablice, saopštio je kosovski premijer, Aljbjin Kurti.

Kurti je u objavi na Tviteru podsetio da će se ova odluka primenjivati od početka sledećeg meseca, pa do kraja septembra.

„Od 1. avgusta do 30. septembra građani će moći da registruju svoja vozila bez carinjenja, administrativnih taksi, tarifa za tablice i potvrde o registraciji vozila“, podcrtao je Kurti.

Kosovski premijer je ujedno uputio poruku vlasnicima vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

„Ohrabrujem sve njih da iskoriste ovu priliku da registruju svoja vozila u Registracionim centrima u mestima u kojima žive“, poručio je Kurti.

Oglasilo se i kosovsko ministarsto unutrašnjih poslova, navodeći da se na sastanku razgovaralo i o preduzimanju svih neophodnih radnji da bi se proces prepregistracije započeo 1. avgusta 2022. godine i završio 30. septembra 2022. godine, kao i o informisanju građana o konkretnim koracima koje treba preduzeti za registraciju vozila.

I ovo ministarstvo je „ohrabrilo“ sve građane da iskoriste priliku i preregistruju vozila.

Podsetimo, kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu da izvrše preregistracuju na RKS tablice.

Prema toj odluci, pravo na preregistraciju imaće vlasnici vozila koji su imali srpske registracije u periodu od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova u međuvremenu je izdalo administrativno uputstvo, koje detaljno objašnjava uslove i potrebnu dokumentaciju za preregistraciju na RKS.

Precizirano je da će se preregistracija vršiti u Centrima za registraciju vozila u mestu prebivališta vlasnika koji će biti u obavezi da srpske tablice preda ovom Centru. Ujedno je izlistano koja je dokumentacija neophodna za preregistraciju.

Kosovski MUP objavio uputstvo za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice