Vulin upoznao Patrijarha sa “nastojanjima” državnih organa da se “očuvaju mir i sigurnost” gde žive Srbi, a “naročito” na KiM

(Foto: MUP Srbije)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

“Ministar Vulin je upoznao njegovu svetost patrijarha Porfirija sa nastojanjima državnih organa Srbije da se očuvaju mir i sigurnost na čitavom prostoru na kome živi srpski narod, a naročito na Kosovu i Metohiji. U tom cilju ministar Vulin je posebno istakao ulogu Srpske pravoslavne crkve i njenog nastojanja da uporedo sa drevnim manastirima i svim drugim svetinjama, u južnoj srpskoj pokrajini nastavi da u miru i sigurnosti živi i srpski narod” – saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

“Sagovornici su se složili da po modelu kako su zaštićena ljudska i verska prava naših sugrađana drugih vera i nacija u Srbiji, treba nastojati da budu zaštićena i ljudska i verska prava našeg naroda koji živi izvan otadžbine. Bilo je reči i o daljim merama koje će doprineti da se zemljište oduzeto Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji konačno vrati u posed Crkve” – dodaje se u saopštenju.

Patrijarh i srpski ministar razgovarali su i o podizanju Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, a “posebno je zablagodario” i “dao svoj blagoslov” inicijativi za izgradnju crkava i molitvenih mesta u objektima Žandarmerije i drugim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova – navode iz MUP-a.