14.6 C
Pec
27. sep 2022

Batut dao preporuke za zaštitu od visokih temperatura

Izvor:KoSSev

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je preporuke kako se zaštititi od ekstremno visokih temperatura, sa naglaskom da tokom najtoplijeg dela dana, odnosno od 11 do 17 časova treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost.

Batut takođe ističe da su deca osetljivija na ekstremne temperature, da se mogu pregrejati tri do pet puta brže od odraslih te roditeljima preporučuju da decu za vreme toplotnog talasa ne izvode napolje, te da ih ne ostavljaju u parkiranim automobilima na suncu.

„Ако ih izvоditе, činitе tо sаmо u rаnim јutаrnjim ili vеčеrnjim sаtimа. Каdа bоrаvitе nаpоlju bеbе i dеcu uzrаstа dо gоdinu dаnа uvек držitе u hlаdоvini. Izbеgаvајtе bоrаvак nа оtvоrеnоm u nајtоpliјеm dеlu dаnа, оd 10 dо 17 sаti. Каdа su nаpоlju, pоtrеbnа је оdgоvаrајućа zаštitа оd suncа, pаmučnа širока gаrdеrоbа svеtlih bоја која nе stеžе, šеšir. Ukоlikо kоristitе klimа urеđај ili vеntilаtоr nikаdа ih nе usmеrаvајtе dirеktnо nа bеbu, оdnоsnо dеtе“, navodi Batut.

Institut za javno zdravlje takođe preporučuje nošenje svetle odeće od prirodnih materijala, zaštitu očiju i glave kao i unošenje lakih obroka i dosta tečnosti, a najpre vode.

Tuširanje mlakom vodom preporučuje se nekoliko puta na dan, a pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, neophodno je otvoriti prozore i vrata radi provetravanja.

Preporuke su i da se ostaje u zatvorenom, klimatizovanom prostoru, i održavanje sobne temperature ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tокоm nоći što je, kako navode, naročito važno za decu uzrasta od 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je pozvati ukoliko neko izgubi svest i u isto vreme ima suvu i toplu kožu, objasnili su iz „Batuta“.

NAJNOVIJE

Više