Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Ilustracija (Foto: iStock)

Svetski dan borbe protiv hepatitisa se obeležava svake godine 28. jula u cilju podizanja svesti o načinima prenošenja virusa i faktorima rizika, važnosti prevencije i značaju testiranja kao prvom koraku za blagovremeno otkrivanje i lečenje virusnih hepatitisa. 

Hepatitis je upala jetre, najčešće izazvana infekcijom virusima hepatitisa, od kojih su najznačajniji tipovi A, B, C, D i E. Svi virusi hepatitisa mogu prouzrokovati akutnu upalu jetre, a virusi hepatitisa B i C i hroničnu upalu jetre. Simptomi akutnog virusnog hepatitisa su mučnina, simptomi slični gripu, groznica, tamna boja mokraće, svetla boja stolice i bolovi u zglobovima; može se takodje javiti sa minimalnim simptomima koji se ne mogu prepoznati, a veoma retko u vidu fulminantnog otkazivanja funkcija jetre. Simptomi hroničnog virusnog hepatitisa su obično blagi i nespecifični što utiče i na kasno postavljanje dijagnoze bolesti. Bez adekvatne terapije dolazi do progresivnog oštećenja jetre, ciroze, otkazivanja funkcije jetre i karcinoma.

Ovi tipovi hepatitis virusa imaju veliki značaj i u tome što uzrokuju teške oblike bolesti sa smrtnim ishodom i imaju veliki potencijal izazivanja epidemija i epidemijskog širenja.

Hepatitis A i E se unose preko usta, dok se virusi BCD prenose putem krvi ili seksualnim putem putem sekreta. Hepatitis A i E izazazivaju trenutnu upalu jetre ali se najčešće lako leče i retko dolazi do komplikacija.

Hepatis B C i D mogu ostati prisutni u organizmu ceo život i izazvati hronično zapaljenje jetre, cirozu i karcinom jetre.

Za hepatitis B postoji specifična prevencija – serum i vakcina.

Za hepatitis C nema ni seruma ni vakcine. To je veoma promenljiv virus koji ima šest osnovnih tipova i 100 podtipova. Ako se da vakcina za jedan, pacijent je nezaštićen za sve ostale tipove. Radi se o virusu koji stalno mutira.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa ustanovljen je u čast datuma rođenja dr Baruha Blumberga, koji je otkrio virus hepatitisa B, test za dijagnostikovanje, kao i vakcinu u cilju prevencije oboljevanja. Ova dostignuća donela su dr. Blumbergu Nobelovu nagradu.