Poljoprivredna savetodavna služba iz KM na Prvom sajmu jagodastog voća u Arilju

Foto: Radio Mitrovica sever (arhiva poljoprivredne službe)

Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod.

Sušni period i ekstremno visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjile rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima u našem okrugu, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica, diplomirani inženjer agronomije Ljiljana Gvozdić, koja se usko bavi voćarstvom , ali prenosi utiske sa terena gde svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i trudi se oko primene agrotehničkih mera zajedno sa svojim kolegama iz Poprivredne stručne savetodavne službe u Kosovskoj Mitrovici.

“Vidi se da su prinosi manji, iako žetva nije svuda privedena kraju, čeka se na kombajne da iz ravničarskih pređu u brdskoplaninske predele. Ima proizvođača koji se pohvale dobrim prinosom ali su retki”, kaže Gvozdić.

Navela je da sve povlači jedno drugo, suša uslovljava slab rod žita, odmah to utiče na stočni fond jer hrana poskupljuje, tako da videćemo…Kukuruz je u jako lošem stanju i ono što se do skoro držalo za sveka nedelju vrelih dana pre ove kiše je toliko stradalo da kiša nije mnogo pomogla jedino

“I povrtari su imali isti problem,paprika koja je do pre nedelju dana izgledala veoma dobro, naglo je propala i polegla od vreline. Voćnjaci su pretrpeli štete, ostali su sitniji plodovi sa manje soka,prevremeno kreću sa zrenjem i ukus je drugašiji, mislim na šljivu koja je najzastupljenija i tu će za 20 do 30 posto biti niži pinosi”, navela je Gvozdić.

Berba malina u planinskom selu iznad 1000m nadmorske visine ( Borčane u opštini Leposavić)

Poljoprivredna stručna savetodavna služba sutra na Prvom sajmu jagodastog voća u Arilju

Opština Arilje domaćin je Prvog sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla koji će biti održan u petak, 29. jula, u Hali sportova i parku ispred hale.

Na sajmu će učestvovati više od 100 najznačajnijih predstavnika proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici Udruženja proizvođača, resornog Ministarstva i poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije

“Sutra ćemo biti prisutni u Arilju na Prvom sajmu jagodastog voća gde ćemo zajedno sa svojim kolegama iz ostalih krajeva predstaviti rad sa malinarima kroz subvencionisane programe i promovisati proizvode iz našeg kraja, prerađevine, flajere i fotografije”, naglasila je Gvozdić.

Foto: Radio Mitrovica sever (arhiva poljoprivredne službe)

Dodala je da sve češći toplotni talasi i duži sušni periodi na našem području navode proizvođače na primenu mera za navodnjavanje zemljišta, pa se u skorije vreme sve češće informišu o subvencijama preko savetodavne poljoprivredne službe za nabavku i montažu sistema za navodnjavanje.