Petković: Situacija na KiM preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da političko bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i da se pretvori u pravu kataklizmu.

“Sve to zbog odluke vlasti u Prištini da od ponedeljka , 1. avgusta Priština krene sa primenom tih svojih proitvpravnih odluka, koje se odnose u prvom redu, na ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izdavanje ulazno’izlaznog dokumenta za sve građane Srbije sa prostora centralne Srbije, i druga odluka, takođe jednostrana i protivpravna koja se odnosi na ukidanje KM registraskih tablica, odnosno ukidanje svih registraskih tablica za prostor Kosova i Metohije, koje izdaje Republika Srbija i preregistraciju vozila sa tih tablica na tablice RKS, koje izdaju vlasti u Prištini” rekao je na konferenciji za novinare Petković.

Petković kaže da se Kurti poziva na sporazum iz 2011. godine, o slobodi kretanja, koji je potpisan 2.jula 2011., između Borka Stefanovića, glavnog pregovarača Beograda tada i Edite Tahiri, glavnog pregovarača Prištine u Briselu.

“Ovim sporazumom uvode se i priznaju kosovske lične akrte, vozačke dozvole, kao i činjenica da ovim sporazumom se govori i o dve strane” rekao je Petković.

Kurti se poziva na tačku 3 Sporazuma o slobodi kretanja, gde se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ulazno izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane, koji žele tranzitno da putuju u neku drugu zemlju. Ovaj kao i svi drugi sporazumi se nalaze na sajtu Kancelarije za KiM” rekao je Petković, naglasivši da je u sporazum uvedeno i sve ono što je kasnije predstavljeno od strane albanskih vlasti kao nešto što je služilo kao pritisak na Beograd, posebno na Srbe na prostoru Kosova i Metohije, naročito kada govorimo o kosovskim ličnim kartama koje su ovde prihvaćene i priznate, kosovskim vozačkim dozvolama i prihvatanje RKS tablica koje izdaju vlasti u Prištini.

Iako ovaj Sporazum koji je potpisao Borko Stefanović 2011. godine nam donosi mnogo problema, ali da svakako u tački tri ne stoji da se odnosi na Srbe koji žive na KiM.

“Ukoliko uvode dokument, on se isključivo odnosi na Srbe iz centralne Srbije, a ne na one koji žive na Kosovu” rekao je Petković i dodao da Kurtija ne interesuje dokument, ni sporazum, zato ga i krši, već ukidanje srpskih ličnih karata za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, odnosno imaju prebivalište na KiM, jer želi da istisne Srbiju sa Kosova i Metohije.

Petković je rekao da Srbi neće da preregistruju vozila, jer neće da žive u lažnoj državi, i da je ukidanje tablica u suprotnosti sa svim sporazumima.

“Ako Kurti sada ima pravo da pokreće sporazum iz 2011. i time krši prava koja su konstituisana u tom periodu, jasno je da po toj logici, ili reciprocitetu, pošto Kurti voli tu reč, i Srbi imaju pravo da pokrenu Briselski sporazum iz 2013. koji se deset godina ne sprovodi, a koji je kičma i duša briselskog sporazuma i dijaloga Beograda i Prištine.