Jarinje i Brnjak u blokadi

Jarinje (Foto: Kim arhiva)

Na administrativnom prelazu Jarinje i danas su blokade koje su Srbi postavili u znak protesta zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Ovog jutra saobraćaj na Merdaru funkcioniše normalno, ali se svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je “dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija”.

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promenila u odnosu na sinoć, kada je takođe normalno funkcionisao, osim što se kolona dugačka oko pet kilometara smanjila.

Na prelazak administrativne linije se sada čeka oko pola sata, a u koloni su uglavnom kosovski Albanci koji iz evropskih zemalja dolaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Propratni dokumenti sadrže broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obaveze da sve vreme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi kosovskoj policiji. Dokument važi četiri meseca.

Na Jarinju nema promena u odnosu na jutros, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, javlja reporter RTS-a.

Jutros je jedan meštanin hteo pešice da pređe, ali su ga pripadnici kosovske policije vratili nazad.

Ne može se ni sa severa Kosmeta ka centralnoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obaveštava sve vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Reporter RTS-a Andrija Igić javlja da još nisu uklonjene barikade koje se nalaze na putu, nekoliko kilometara od punkta Jarinje, a nema ni naznaka kada će biti uklonjene.

Vlada Kosova je na zahtev SAD odložila za 30 dana primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz Prištine, te mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Odluku o pomeranju primene mera za mesec dana pozdravili su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.