Devetnaest godina od zločina nad decom u Goraždevcu

Bistrica, mesto zlocina

Sutra se navršava devetnaest godina od napada na decu koja su letnje vreme provodila na obali Pećke Bistrice u Goraždevcu, kada je stradalo dvoje a ranjeno njih četvoro.

Pomen stradalom Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću biće služen u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice. Od 9 časova počeće liturgija a nakon nje biće služen pomen stradaloj deci. Pomen će služiti vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Zločin u kome je život izgubilo dvoje a ranjeno čestvoro dece ostavilo je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine. Mnoge porodice sa decom su se nakon ovog zločina odselile.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje oko stotinak dece, što je za dve trećine manje nego pre devetnaest godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku rađa oko desetak beba. Mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.

Pre devetnaest godina, 13. avgusta. 2003 godine, nešto posle 13 časova pucano je na oko osamdesetoro dece iz Goraždevca, dok su se kupala na reci Pećkoj Bistrici, nadomak sela. Tom prilikom smrtno su stradali Ivan Jovović (19) i Panto Dakić (12) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Počinioci nikada nisu pronađeni a EULEX je i zvanično prekinuo istragu.