Povodom današnjeg praznika predstavljena “Himna srpske zastave”

(Foto: print screen)

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa više istaknutih pojedinaca i institucija sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, danas je javnosti predstavljena pesma “Himna srpskoj zastavi”.

“Mnogo je rada i ljubavi utkano u ovu pesmu čiji su kadrovi nastali i u Pećkoj patrijarššiji, na tvrđavi Zvečan… Projekat su uz Kancelariju za Kosovo i Metohiju podržale i naše institucije na Kosovu i Metohiji: opština Leposavić, opština Kosovska Mitrovica i opština Zvečan” napisao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na svojoj Fejsbuk stranici.

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Univerziteta u Prištini – Kosovska Mitrovica, Eparhije raško-prizrenske, Kopnene vojske Vojske Srbije, Kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, uz učešće osam učiteljskih i pedagoških fakulteta iz Srbije i Republike Srpske (Učiteljski fakultet u Prizrenu–Leposavić, Učiteljski fakultet u Beogradu, Pedagoški fakultet u Užicu, Pedagoški fakultet u Vranju, Pedagoški fakultet u Somboru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Filozofski fakultet u Banjoj Luci, Pedagoški fakultet u Bijeljini, uz podršku Fakulteta umetnosti u Zvečanu i studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Tekst pesme napisao je Laza Kostić, a na njenom muzičkom oblikovanju radili su profesori Univerziteta u Prištini ‒ Kosovskoj Mitrovici. Prof. dr Biljana Belojica Pavlović komponovala je melodiju, dok su na aranžmanu radili doc. dr Petar Ilić, Lazar Marić i Dušan Popović. Ekranizaciju pesme obavio je Igor Vuković.