Goraždevac: Obeležena crkvena slava Mala Gospojina

(Foto: Radio Goraždevac)

U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika.

Liturgiju su služili paroh goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh osojanski Dalibor Kojić. Na litrugiji su bili prisutni i igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice iz Đakovice mati Teokista i monahinja Joanikija.

Sveštenik Dalibor rekao je da smo danas najradosniji i najsrećniji što smo se okupili da pokažemo nadu da ovde možemo da živimo.

“Okupilo se mnogo naroda u slavu Božiju da proslavimo najradosniji hrišćanski praznik, to je rođenje presvete Bogorodice. Da nije bilo njenog rođenja ne bi bilo ni ostalih praznika. Danas možemo da kažemo da smo najradosniji i najsrećniji što smo se okupili u ovom mestu koje je stradalo i pokazalo svoje vaskrsenje i pokazalo nadu da ovde možemo da živimo kao svi normalni ljudi, da se održimo na ovim svetim prostorima i da se vaskrsnemo sa Gospodom Isusom Hristom”, rekao je paroh Dalibor Kojić.

(Foto: Radio Goraždevac)

Ove godine na liturgiji i obleležavanju crkvene slave bili su prisutni učenici i profesori OŠ “Janko Jovićević” iz Goraždevca. Direktor ove škole Milan Anđelković rekao je da su u dogovoru sa sveštenikom a u sklopu nastave o veronauci deca bila prisutna na današnjoj liturgiji.

“Ponosni smo što su naša deca danas na liturgiji i što mogu da prisustvuju obeležavanju crkvene slave. Pošto deca idu na versku nauku u dogovoru sa sveštenikom Nenadom dogovorili smo se da bi bilo lepo da deca budu prisutna svečanoj liturgiji i obeležavanju današnjeg dana, mislim da će deci to puno da znači”, reko je Milan Anđelković

Domaćin ovogodišnje slave Nenad Dakić iz Goržadevca rekao je da su slave i crkva sačuvale ovo selo i porodice koje žive u njemu.

“Ja mislim da je svaka porodica u Goraždevcu srećna da ima crkvenu slavu. Za zdravlje i spasenje porodice i sela koje je ostalo i opstalo ovde uz pomoć naših svetinja”, kaže Nenad Dakić.

Za narednu godinu domaćin slave biće Bogoljub Portić iz Goraždevca.

“Velika je čast za mene i moju porodicu da budemo domaćini crkvene slave naredne godine”, rekao je Bogoljub Portić.

Nakon zevršetka liturgije za sve prisutne domaćin slave priredio je skoromnu trpezu i posluženje.