Obeležena seoska slava u Planjanima kod Prizrena

(Foto: Radio Goraždevac)

Selo Planjane koje se nalazi nedaleko od Prizrena, tačnije pripada Sredačkoj Župi, danas proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu rođenje Presvete Bogorodice-Malu Gospojinu.

U selu trenutno ne žive Srbi ali je liturgiji prisustvovalo više od pedeset vernika koji su pristigli sa raznih strana a najveći broj ljudi stiglo je sa grupom poklonika koju predvodi Slavica Trbusić, rodom iz Orahovca a udata u Planjanu, koja je nastavila tradiciju obilazaka svetinja i prisustva hramovnim slavama širom Kosova i Metohije.

Liturgiju je služio paroh Prizrenski o. Jovan Radić uz pojanje Prizrenskih Bogoslova. On je osvetio vodicu, prerezao slavski kolač a zatim i održao besedu u kojoj je kazao da mu je drago što narod ne zaboravlja svoja sela, slave i hramove i nastavlja da se okuplja u velikom broju.

“Evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i proslavljamo jedan od tri rođenja u našem bogoslužbenoj godini. To jesu Rođenje Gospoda Isusa Hrista, rođenje Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg i rođenje Presvete Djeve Marije ili ti Mala Gospojina. Ovaj hram je upravo posvećen ovom prazniku.

(Foto: Radio Goraždevac)

Hram u kome smo se okupili da zajedničarimo sa Bogom, jer hram je lađa koja plovi u carstvo Nebesko i oni koji se budu ukrcali u ovu lađu, ma kakva god bura ovosvetska da leluja more života oni su na sigurnom jer znaju da plove ka cilju jer konačan cilj je carstvo nebesko. Zato trudimo se da živimo po rečima hristovim i da nam On bude primer u svemu kao i njegova majka koja je svu patnju pretprela sa NJim ali je zato on njoj doneo utehu i vazneo je u nebo. I trudimo se da živimo u slozi i pomirenju jedni sa drugima da bi zaista Bogomajka uslišila svaku našu molitvu kao što su uslišene molitve Joakima i Ane.

Eto meni je jako drago da smo se ponovo okupili u ovoj velikoj svetinji u ovom selu Planjanu. Drago mi je da ne zaboravljate na vaše selo, na vašu slavu, na vaš hram i potrebno je da uvek dolazite i da se uvek molite i da Bog vidi vašu žrtvu.

Znam da nije lako doći iz različitih krajeva ali blagodat Božija čini da vaš put bude olakšan molitvama Svete Bogomajke u čije ste ime došli a njen blagoslov pratiće vas gde da god budete.-rekao je otac Jovan u besedi.

Slavski kolač je ove godine priredio Predrag Josifović  sa porodicom koja je poreklom iz ovog sela a kako on kaže njihova kuća u selu je stara gotovo trista godina.

Nakon liturgije domaćin slave je priredio posluženje, uz zvuke harmonike, a organizovana je i tradicionalna licitacija u kojoj su okupljeni učestvovali.

Crkva u Planjanu je po rečima starosedeoca Radislava Popovića rušena čak 6 puta a poslednji put ju je obnovio njegov deda prota Antonije Arse Kolinčić 1868. godine, koji je kako on kaže osnovao Prizrensku Bogosloviju.