18.7 C
Pec
7. okt 2022

Albanci u Peći provocirali i blokirali put autobusu sa Srbima

Autobus kojim su članovi Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena krenuli put Pećke patrijaršije, napadnut je danas u Peći od strane Albanaca koji su im automobilom presekli put, pretili i postavili zastavu Kosova na autobus.

Portparol Kosovske Policije za region Peći Fadilj Gaši potvrdio je za Radio Goraždevac da se incident dogodio i da je osoba identifikovana.

“Ispred policisjke stanice danas oko 10 časova zaustavio se autobus srpskih registarskih tablica i vozač je prijavio da su ih dok su prolazili kroz Peć na ulazu u gradu dva lica autom zaustavila i postavila na haubu zastavu Kosova. Oni su im se obratili na albanskom, vozač je izjavio da ništa nisu rauzumeli. Policija je posle izjave ispratila autobus do Pećke Patrijaršije. Policija je identifikovala osumnjičenog koji se trenutno ne nalazi u Peći. U narednim satima osumnjičeni će biti u Policiji i daće izjavu”, saopštio je portparol Policije Kosova za region Peći Fadilj Gaši.

O ovom slučaju obavešten je javni tužilac koji je naložio da se slučaj evidentira kao uznemiravanje, rekao je Gaši.

Vodič puta Slavica Josifović potvrdila je i za Radio Goraždevac da se incident desio kada je iz automobila lokalnih registarskih oznaka izašao vozač i na albanskom pretio Srbima koji su krenuli u poseti srpkoj svetinji, ona je rekla da je ovo više bila provokacija nego napad.

„Na samom ulazu u Peć oko 9.40 sati auto nam je presekao put, kao da želi da ga udarimo, usporio je, ali je vozač autobusa ignorisao to. Onda je Albanac koji je vozio otvorio prozor automobila pretio je na albanskom, iako nismo razumeli shvatili smo o čemu se radi. Nakon toga je parkirao automobil ispred autobusa, nismo mogli da ga zaobiđemo, jer su iz suprotnog smera dolazili automobili. Izašao je, uzeo kosovsku zastavu i postavio na prednji deo autobusa, pretio je da ne smemo da je skinemo i fotografisao auitobus koji je BG registarskih oznaka“, kazala je Josifović.

Kako je dodala, slučaj je odmah prijavljen policiji.

„Kao vođa puta tražila sam pratnju do Pećke patrijarše i Prilužja, jer je sa nama i jedno dete, a ima i onih koji su prvi put krenuli da obiđu Pećku patrijaršiju. Vozač i ja smo dali izjavu“, rekla je ona u izjavi za Kosovo onlajn.

Josifović je dodala i da nisu dobili pratnju za nastavak putovanja.

 

 

NAJNOVIJE

Više