20.1 C
Pec
7. okt 2022

Ramit Ademović Ljubinjec gost književnih susreta u Petnjici

Dana 17. 09. 2022. godine u mestu Petnjica, u istoimenoj opštini na severu Crne Gore, smeštenoj u prelepom Bihoru, održali su se IV Petnjički književni susreti kao deo manifestacije IX Bihorsko kulturno leto. Ovogodišnji, četvrti po redu Petnjički književni susreti, bili su organizovani u čast Ismeta Rebronje, vrsnog bošnjačkog stvaraoca i intelektualca iz Novog Pazara i nosili su naziv “S one strane Lima“.

Organizatori susreta bili su JU Centar za kulturu Petnjica i Opština Petnjica, odnosno direktor Centra za kulturu Petnjica Sinan Tiganj i predsednik Opštine Petnjica Samir Agović. Moderatorka večeri bila je gospođica Dijana Tiganj, magistar crnogorskog jezika i književnosti, prosvetni radnik i književnica. Cela manifestacija bila je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Specijalni književni gost večeri bio je Ramit Ademović Ljubinjec iz Subotice.

Ramit Ademović Ljubinjec rođen je 28. 09. 1958. godine u Gornjem Ljubinju kod Prizrena. Osnovno obrazovanje završio je u Donjem Ljubinju i rodnom Gornjem Ljubinju. Gimnaziju završava u Prizrenu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu. Penzionisani je viši inspektor. Oženjen je suprugom Dijanom i ima dva sina, Edina i Jasmina (stariji sin, Jasmin R. Ademović, također se bavi književnošću i bio je učesnik IV Petnjičkih književnih susreta). Živi i stvara u Subotici. Dva do tri puta godišnje boravi na Kosovu u porodičnom domu u Gornjem Ljubinju.

Ramit Ademović Ljubinjec višestruko je nagrađivan i pohvaljivan za svoje stvaralaštvo, pre svega, za svoju poeziju. Osim za stvaralaštvo, dobitnik je mnogih priznanja iz oblasti promovisanja kulture, a naročito književnosti, kako u regiji, tako i mnogo šire.

Kao važnija nagrada, ističe se prvo mesto – Prvo slovo Subotice 2020 , osvojena za pesmu “Majčin san“ (koja je posvećena njegovoj majci, Emini) na I festivalu subotičke književnosti “Suboticijada“ (Palić, Subotica, 2020. godine), nakon čega se pojavljuje i kao predsednik žirija na “Suboticijadi 2“.

Zastupljen je u većem broju zajedničkih zbirki pesama, zbornicima, antologijama i drugo.

Njegova poezija može se pročitati i na desetinama portala u regionu i daleko šire. Poezija mu je prevođena na nekoliko stranih jezika. Svoj prvi roman “Protiv vetra“, napisao je još daleke 1985. godine. U mlađim danima pisao je tekstove za vokalne soliste, a iste je zaštitio u SOKOJ-u.

Tekst nadaleko poznate pjesme, koja je nezaobilazna i na današnjim svadbenim veseljima širom prizrenskog kraja, ali i šire, “Svadba, džumbus, mašala“, napisao je upravo on.

Učesnik je mnogih književnih manifestacija, poetskih susreta i kulturnih događaja širom regiona. Na III Petnjičkim književnim susretima koji su se održali prošle godine, Ramit Ademović Ljubinjec i Jasmin R. Ademović, učestvovali su na ovoj manifestaciji od ogromnog regijskog kulturnog značaja. Član je Saveza književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR Novi Sad) gde obavlja funkciju sekretara subotičkog ogranka SKOR-a. Pridruženi je član još nekoliko književnih klubova, umetničkih udruženja i društava za promovisanje kulture, svi sa sedištem u Subotici. Jedan je od najplodonosnijih pisaca iz regiona Župa kod Prizrena. Piše pretežno apstraktnu, angažovanu i ljubavnu poeziju, ali i druge forme književnog izražavanja poput kratkih priča, novela i drugo.

Ramit Ademović Ljubinjec se na IV Petnjičkim književnim susretima predstavio sa dve pesme. Prva je bila pesma “Žar“. Druga pesma, koja nosi naslov “Kismet“ napisana je po istinitom događaju i posvećena je prvenstveno mlađem bratu, Aliji, ali i majci Emini. Kao i na mnogim događajima na kojima je učestvovao i kazivao svoju poeziju i ovaj put je rasplakao neke od gostiju u Kulturnom centru Petnjica. Od strane organizatora, njegov sin, Jasmin R. Ademović i on, proglašeni su za specijalne goste večeri, budući da su prešli više od pet stotina kilometara samo kako bi bili dio ovog veličanstvenog skupa. Osim njih dvojice, od pisaca sa Kosova, učestvovali su još i: prof. dr. Sadik Idrizi iz Kruševa (O. Dragaš), Safet Ćeman iz Luksemburga, poreklom iz Vitomirice kod Peći i putem video zapisa, Fahredin Šehu iz Prištine. Nakon završenog oficijelnog dela, usledilo je neformalno druženje u Lovačkom domu Petnjica gde su se književnici iz regiona međusobno bolje upoznali. Na kraju manifestacije, a pre neformalnog druženja, učesnicima su podeljeni pokloni od strane organizatora.

Ademovic na bini (Foto: radio Astra)
Ademovici – Jasmin i Ramit (Foto: radio Astra)

 

 

NAJNOVIJE

Više