KUD ’’Slavuj’’ proslavio devetu godišnjicu postojanja

KUD ’’Slavuj’’ proslavio devetu godišnjicu postojanja (Foto: Kim)

Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ iz Novog Badovca proslavilo je devetu godinu postojanja izvođenjem tradicionalnih igara i pesama na sportskom terenu u mestu. Prisustvovao je veliki broj meštana ali i gostiju, a slaveljenici se nadaju nastaviti ovu tradiciju još dugo godina.

Ovo kulturno-umetničko društvo nastalo je 2013. godine pod imenom „Sveti Sava“, ali je ime promenjeno nakon samo tri meseca u ime KUD „Slavuj“ pod kojim i danas nastupa.

„Srećan sam što smo izabrali baš to ime. Slavuj je ptica koja najlepše peva i ne seli se sa ovih prostora. To me je podstaklo i motivisalo da taj naziv nosimo dokle god KUD postoji“, naveo je predsednik KUD-a „Slavuj“ Momčilo Nedeljković.

Protekle dve godine “Slavuj” nije obeležavao svoj rođendan zbog pandemije koronavirusa.

„Ove godine smo se ponovo okupili. Danas je u Badovcu praznik, danas je naš rođendan, obeležavamo ga skromno ali se nadamo da će deseta godina, jubilarna biti bolja i da će mnogi pomoći ovom KUD-u“, rekao je Nedeljković.

Predsednik KUD-a „Slavuj“ dodao je da oni nemaju svoje finansije i da deca plaćaju minimalnu članarinu koreografu.

„Deca plaćaju pet evra koreografu. Danas niko neće da uči decu za džabe, mislim da to nije mnogo ali se roditelji nadaju da ćemo naći nekog sponzora koji bi to plaćao“, rekao je on.

Od celokupne narodne nošnje ovo kulturno umetničko društvo ima samo svoje čarape i opanke.

„Mi narodnu nošnju pozajmljujemo. Ove godine sam pisao projekat ali nismo prošli, nadam se da ćemo sledeće godine uspeti i da ćemo imati svoju nošnju. Sem sale u Domu kulture u Badovcu koju koristimo i prevoza koji nam obezbedi Opština Gračanica, drugu pomoć nemamo“, rekao je Nedeljković.

Članovi ovog društva kontinuirano i intenzivno rade na promociji kulture svog kraja, ali i ostalih krajeva Srbije igrajući različite koreografije na svojim nastupima.

„Želja za plesom koju sam pre osam godina imala je u meni probudila veliku ljubav za igrom i muzikom. Motiv je bila neizmerena ljubav prema folkloru, želim da nastavim da se bavim ovim i da širim narodnu tradiciju među ljudima. Ja sam se oduvek divila svojim ansamblom, gde god da sam imala priliku ja sam sa oduševljenjem pričala o njemu“, rekla je Teodora Burić, ćlanica KUD-a „Slavuj“.

„Ovo nam je deveta godišnjica, ja sam od samog početka u KUD-u i ovo je prvo društvo u kome ja igram. Lepo je negovati svoju tradiciju, širimo ono što znamo, putujemo svuda i upoznajemo nove prijatelje“, kazala je Teodorina koleginica, Nadica Andrejević.

Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ koje trenutno broji 30 članova podeljenih u dve grupe od sedam do 13 godina i od 13 do 22 godine, svojom igrom do sada se predstavilo publici u zapadnoj i istočnoj Srbiji.