Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Panelisti na Pravosudnom samitu o inovacijama (Foto: Kim)

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

Mreža za inovacije u pravosuđu, osnovana ranije ove godine, okuplja pružaoce pravosudnih usluga, predstavnike organizacije civilnog društva, preduzeća i međunarodne donatorske zajednice na jednom mestu, kako bi im se omogućilo da razgovaraju o izazovima u pravosudnom sistemu na Kosovu i pronađu inovativne načine za njihovo rešavanje.

Na samitu o inovacijama u pravosuđu, koji je održan u Prištini predstavljena je umetnička instalacija koji predstavlja stubove pravde „Građanin u centru“.

Skup je otvorila direktorica misije USAID-a na Kosovu Zejna Salahi.

„U poslednjih 20 godina Kosovo je zabeležilo značajan napredak u izgradnji pravosudnog sistema i jačanju kapaciteta institucija. Ima puno toga što treba raditi sa čvrstim pravosudnim sistemom. Sada bi trebali da predočimo reformu na građane kako bi poboljšali iskustvo o pravdi za svaku osobu. USAID je posvećen da pomogne Kosovu da izgradi pravni sistem koji je pravićan i efektivan za svakoga“, navela je ona.

Zejna Salahi je dodala da je pravda u srži svakog čoveka.

„I danas pokušavamo da pronađemo način kako da postavimo ljude i njihove potrebe u centar rešenja. Vremena se veoma brzo menjaju. Naši modeli većanja i odlučivanja su se promenili. Pravosudna mreža koju danas lansiramo je napravljena upravo zbog toga kako bi se omogućilo da se pomogne pravosudnom sistemu da se bolje i efikasnije nađe način za rešavanje svih problema“, kazala je Salahi.

Šef odeljenja za merenje pravde u Haškom institutu za inovacije prava Martin Gramatikov naveo je da je i ženama i muškarcima, mladim i starijim širom sveta potrebna pravda kako bi rešili opipljive i ključne probleme.

„Sporovi o zemljištu, imovini ugrožavaju ove ljudske živote, mogu dovesti do sukoba koji mogu da podele i rasparčaju čitave porodice i zajednice. Postoji veliki pokret koji se širi ovih dana, pristupu pravni je od suštinskog značaja pristup inovacijama. Svaka oblast se u radikalnoj meri transformiše ali ne i samo pravosuđe. Zakoni, pravne i zakonodavne usluge su manje više slične rimskim vremenima ili čak kasnijim vremenima, to se mora promeniti.“

Mogućnosti inovacije za građane Kosova

Ovaj događaj okupio je inovatore sa  Kosova i iz regiona kako bi razgovarali o implementiranim inovacijama.

Mustaf Tahiri, predsednik suda u Uroševcu naveo je da je koncept pravde „Građanin u centru“ i Inicijativa procesa prava, novitet za Kosovo.

„Uz pomoć USAID-ovog projekta za pravosuđe uspeli smo da shvatimo temelje ove inicijative. Pravda „građanin u centru“ pruža drugačiji pristup građanima i donatorima za pružanje pravde. Ona stavlja pojedinca u centar pravnog sistema da bi utvrdili potrebe, zastoje u pružanju usluga ali i mogućnosti da se obezbedi pristup za sve pojedince kako bi imali jednako koristi i dobili pravdu pred zakonom“, rekao je Tahiri.

Aljbana Redža iz organizacije „Demokratija plus“ objasnila je šta predstavlja inovativna pravda u pravosudnom sistemu.

„Sam koncept se sastoji iz dve reči, pravda i inovacija. To su dva termina kojim smo se mi izložili, da se da se inovacija odnosi samo na tehnologiju i da se pravda pruža samo na sudu. Ali to nije tako s obzirom da inovacije i pravda su mnogo širi koncepti. Mi kao spoljni akteri, u ovon slučaju civilno društvo, možemo da posredujemo u pristupu pravdi za korisnike ovih usluga. Inovativna pravda je stvaranje novih procesa i struktura načina kako mi obavljamo naš posao, kako bi pružili bolju i bržu uslugu“, navela je Redža.

Prema rečima Vardena Hasana Papara, osnivača kompanije za pravne usluge u svakoj oblasti pravosuđa potrebna je inovacija.

„U nekoj oblasti brže u nekoj sporije. Ne bih da kritikujem naše pravosuđe, mi smo mlado društvo u razvoju. Pravosuđe, pravda nije samo za institucije, pravnike, javne beležnike i izvršitelje. Pravosuđe je i za građane, oni će najlakše naći način za komunikaciju i dobijanje informacija. Građani će sve više da koriste tehnološka rešenja. Vidimo revoluciju u tehnologiji, u pravosudnom sistemu i to potiče iz potreba građana“, objasnio je Papar.

Na samitu o inovacijama u pravosuđu emitovana je reportaža koja pokazuje da postoji potencijal za inovacije na Kosovu.