Javni poziv građanima, organizacijama civilnog društva i udruženjima građana za učešće u #LTLIzazov

Linking Through Lenses

Nova društvena inicijativa (NSI) raspisuje javni poziv za građane, organizacije civilnog društva i neformalne grupe za učešće u #LTLIzazov.

Imate inovativnu ideju da rešite problem u lokalnoj zajednici? Mi imamo sredstva da vam pomognemo u tome!

Želite da uredite ili poboljšate javne prostore u svom gradu, selu ili komšiluku, (teren za košarku, fudbal, odbojku ili parkić za klince)?

Želite da organizujete izložbe lokalnih umetnika, promocije lokalne kuhinje ili posete verskom i kulturnom nasleđu?

Ili možda da razvijete aplikaciju za mobilni telefon ili digitalno rešenje koje može da doprinese rešavanju problema lokalne zajednice?

OKUPITE TIM SA KOJIM ŽELITE DA SPROVEDETE IDEJU i prijavite se na #LTLIzazov.

ŠTA JE #LTLIzazov

#LTLIzazov je inicijativa namenjena pre svega grupama građana koji ne žele da budu pasivni posmatrači problema u svojim lokalnim zajednicama, već su spremni da ponude ideje i rešenja:

#LTLIzazov se sprovodi od septembra do novembra 2022. godine, a obuhvata:

  • #LTLIzazov koji se sprovodi od septembra do 9. novembra 2022. godine u okviru kojeg će grupe građana imati mogućnost da prijave svoje ideje za rešavanje problema u zajednici. Nova društvena inicijativa (NSI) će pružiti savetodavnu i finansijsku podršku svim timovima u sprovođenju njihovih ideja.
  • #LTLKosovoMeetUp događaji za zainteresovane učesnike inicijative koji će se održati od 28. septembra do 7 novembra 2022. godine na sedam lokacija širom Kosova (Severna Mitrovica, Južna Mitrovica, Priština, Prizren, Štrpce, Gračanica, i Gnjilane). Cilj MeetUp-ova je da se sastanemo sa zainteresovanim građanima i razgovaramo o tome šta možemo zajedno da uradimo i rešimo neke od problema u zajednici.
  • #LTLKosovo – radionice za pobednike izazova kako bi se timovi pripremili za sprovođenje svojih ideja.

KOME JE NAMENJEN OVAJ POZIV?

Ako si osoba koja je društveno aktivna, puna inicijative, uključena u rad neke nevladine organizacije, odnosno građanin ili građanka svesna i suočena sa problemima u svojoj lokalnoj zajednici, a spremna da preuzme stvari u svoje ruke onda je ovo prilika za tebe.

Okupi tim od minimum 4 osobe, istraži probleme u lokalnoj zajednici i prijavite se na #LTLIzazov.

Možete da se prijavite ako ispunjavate sledeće uslove:

  • Tim se sastoji od najmanje 4 članova i/ili članica;
  • Svi članovi tima moraju da imaju između 15 i 60 godina;
  • Članovi tima su motivisani da učestvuju u #LTLIzazov;
  • Imate želju da doprinesete izgradnji boljeg okruženja za porodicu, prijatelje, komšije i sugrađane;
  • Imate ideju kako to da uradite.

KAKO MOGU DA SE PRIJAVIM

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u #LTLIzazov, ispunjavate navedene kriterijume, želite da pokažete da vaša zajednica zaslužuje promene, a vaš tim nagradu potrebno je da uradite sledeće.

  1. Napravite video zapis, pošaljite nam fotografije, napišite blog ili osmislite neki drugi način da nam predstavite svoj tim i lokalnu zajednicu iz koje dolazite. Predlažemo vam da u video zapisu ukažete na problem koji želite da rešite i predložite svoju ideju za rešenje tog problema kao plan za realizaciju vaše ideje.

(NAPOMENA: Zadatak morate da uradite timski. Svi članovi i članice tima treba da se pojave. Video ne sme biti duži od pet minuta.)

  1. Zajedno se prijavite na izazov putem elektronskog obrasca na linku:

https://forms.office.com/r/tKhYjr4cCm,

u okviru kojeg ćete dostaviti vaš video zapis, fotografije, blog ili pisani predlog svoje ideje i budžeta koji vam je potreban da realizujete svoju ideju.

Napomena: Maksimum iznos budžeta po projektu €2000,00.

Formal budžeta mozete preuzeti ovde.

Jasno ukazivanje na problem lokalne zajednice, ideja za rešavanje problema i dobar plan za realizaciju je uslov da učestvujete na #LTLIzazov.

Da bi predlozi i ideje ušle u razmatranje moraju da ispune sledeće uslove:

  • Vaša inicijativa će se sprovesti na teritoriji lokalne zajednice iz koje tim dolazi, a u periodu od najkasnije 3 meseca.
  • Vaša inicijativa je jasna, konkretna, s vidljivim ciljevima i ishodima.

Napomena: Inicijative koje rešavaju probleme šire zajednice i multietnički timovi se posebno ohrabruju da učestvuju u izazovu.

Ideje bi trebalo da odgovore na izazove iz zajednice unutar sledećih tema:

  • Uređenje lokalnih javnih površina
  • Ekologija
  • Kultura
  • Sport
  • Volonterizam

Napomena: Želimo da proces bude transparentan i da šira zajednica ima pristup glasanju za najbolju ideju, te zbog toga glasanje će se vršiti i preko naših Facebook i Instagram profila gde će sve ideje biti dostupne javnosti. Podstičemo vas da objavite svoj video, fotografije, blog ili prezentaciju ideje na svom Fejsbuk i/ili Instagram profilu i označite naše Fejsbuk i Instagram profile u opisu ili iskoristite priliku da budete saradnik koristeći opciju (invite collaborator) kada objavite.

Nova društvena inicijativa zadržava pravo da finansira bilo koju ili nijednu od prijavljenih lokalnih građanskih inicijativa u slučaju da nijedna od prijava ne ispunjava kriterijume.

Dodatne informacije možete dobiti i putem imejla na office@newsocialinitiative.org ili naših kanala na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/ltlkosovo

https://www.instagram.com/ltlkosovo/

Možete se prijaviti do 9. novembra u 23:59 sati.