SSK: Sudije se vraćaju na posao u punom radnom kapacitetu, nakon suspenzije odluke o platama

Foto: Sudski savet Kosova
(Foto: Sudski savet Kosova)

Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da će se sudije, koje su prethodno u znak revolta zbog odluke vlade da im smanji plate – smanjile i svoj rad, od sutra vratiti na radna mesta u punom kapacitetu. Oni ipak i dalje obustavljaju saradnju sa vladom.

Među nacrtima zakona koji su se 23. novembra našli među ministrima u kosovskoj vladi, bio je i onaj o zaposlenima u pravosudnom sistemu kojim se predviđalo smanjenje plate, odnosno ukidanje uvedenog povećanja iz 2020. godine.

Zakon je istog dana izglasan, a takva odluka vlade naišla je na burne reakcije opozicije, ali i zaposlenih u pravosuđu.

Kao odgovor na to, sudije su najavile umanjen rad, odnosno da neće raditi u punom kapacitetu, ali i da će obustaviti saradnju sa vladom.

Kako je juče takva odluka kosovske vlade suspendovana i to od strane Osnovnog suda u Prištini, sinoć su i sudije na vanrednoj sednici SSK-a odlučile da se na posao vrate po starom.

Međutim, kako je saopštio SSK, obustava saradnje sa vladom će se nastaviti do druge odluke, a za to vreme, oni će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom.

SSK je takođe tražio da se poštuje odluka Ustavnog suda o pravu na samoregulaciju plata u okviru pravosudnog sistema, uz istovremeno traženje posebnog statusa sudske uprave.

„Tendencije za mešanje u rad pravosuđa kroz odluke i pogrdnu reč predstavnika Vlade su neprihvatljive, stoga će se obustavljanje saradnje za zajedničke inicijative nastaviti sve dok tendencije izvršne vlasti ne nastave da podriva nezavisnost pravosudnog sistema“, poručuju iz SSK.