“I zvezde padaju ako nema ritma”

(Foto: Radio Kontakt Plus)

Festival stvaralaštva studenata umetničkih fakulteta Srbije, pod nazivom “Tricikl”, prvi po redu, otvoren je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Prve večeri festivala najpre je prikazan film “Palica” reditelja Matije Lukača u produkciji beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Potom je usledio muzički program, gde su kompozicije Baha i Vijenjavskog izveli vanredni profesor ovdašnjeg Fakulteta umetnosti, Vladimir Koh i student Željko Dabižljević.

Poemu “Bogojavljenje” Matije Bećkovića kazivao je student glume Avram Cvetković.

Svojevrsnim kaligrafskim performansom festival je upotpunio i vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, Zoran Ilić, kojem je, kako kaže, ovaj spoj književnosti i likovne umetnosti postao sastavni deo života.

A da bi se neko bavio umetnošću, prema njegovim rečima, potrebno je samo upiti ritam, jer “i zvezde padaju ako nema ritma”.

„Kao načelo komponovanja ne može se bez ritma. Kada je u pitanju slikarstvo, sve je slika. I ovaj beli zid je slika, i on ima svoj ritam samo treba da ga vidimo, a možemo dugo da gledamo i da tražimo u belini ritam“, poručuje profesor Ilić.

Za njega je i izazivanje besa deo umetnosti i umetničkog procesa, ali i njegovo prenošenje na belinu papira.

“Da probudimo to unutrašnje, da sve to iznutra stavimo na belinu papira. Nije uprljati ružna reč”, kazao je, pominjući i dečije ožiljke koji se dobijaju kroz odrastanje.

“U mojoj knjizi napisao sam da dete uvek dobije neki ožiljak i ne postoji papir na svetu koji nije uprljan. Tako i dete mora da se povredi, pa dobije svoj ožiljak, slično ovom”, dodao je.

Prvo veče festivala obeležila je i izložba grafika studenata iz Banja Luke.

Program festivala, koji će trajati do nedelje, 11. decembra, obuhvata masterklas, potom radionice slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna, izložbe, kao i izvođenje predstave „Tre sorelle“ po delu Stevana Koprivice.

Iako su radionice namenjene umetnicima, dekanica Ester Milentijević, poziva sve građane da im se priključe da zajedno uživaju u umetnosti.

Usled novonastale situacije na severu Kosova, moguće su izmene u programu. Program i satnica dostupni su OVDE.