Zakon za borbu protiv korupcije trebalo bi da bude svakodnevni prioritet

Konferencija za medije (Foto: Radio Goraždevac)

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je kampanju javnog informisanja koja promoviše ulogu Agencije i poziva javnost da prijavi korupciju. Kampanja je poodržala kancelarija Evropske unije na Kosovu.

Specijalni predstavnik kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Jil Bulješkaj, održali su tim povodom zajedničku konferenciju na kojoj su istakli da bi poštovanje zakona trebalo da bude svakodnevni prioritet.

Sunjog je rekao da zakon i transparentnost u institucijama obezbeđuju integritet, što je ključ uspeha i dodao da je kampanja javnog informisanja korisna za mandat agencije.

„EU podržava Kosovo u borbi protiv korupcije kako bi mu pomogla da se približi Uniji. Osiguranje vladavine prava je naš zajednički cilj i nastavićemo da podržavamo rad Agencije za sprečavanje korupcije, uključujući i kroz ovu kampanju“, rekao je Tomaš Sunjog.

“Korupcija preusmerava resurse sa pravog odredišta u tuđe džepove, a da nema korupcije bilo bi više bolnica i kvalitetnijeg obrazovanja i bolja bezbednost na putevima i ulicama”, kazao je Bulješkaj.

On je rekao da će kampanja uticati na sve funkcije koje agencija ima, da je pripremljen štampani materijal za kampanju, čiji sadržaji će biti emitovani na javnoj televiziji Kosova (RTK). On se tim povodom zahvalio javnom servisu na ustupljenom medijskom prostoru.

Bulješkaj je rekao da će njihov mandat biti opipljiv i dostupan ne samo visokim državnim funkcionerima koji su dužni da poštuju mandat agencije, bilo kroz izjašnjavanje i izbegavanje sukoba interesa.

On je istakao da se to odnosi i na širu javnost, kako bi bilo što više slučajeva u kojima ima mogućih prekršaja, koje mogu da izbegnu bilo civilno društvo, mediji ili čak direktno građani.

Pored medija konferenciji su prisutvovali i predstavnici civilnog društva. Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture rekao je za Radio Goraždevac da se rad Agencije za sprečavanje korupcije menja na bolje ali da nije na razvijenom nivou.

“Mislim da je dolazak novog direktora prošle godine neke stvari pokrenuo. Vidim da ima novih zakonskih regulativa, poboljšan je sajt, poboljšano je praćenje finansija, uzbinjivača, kao i neke novine koje su u skaldu sa standardima Evropske unije. Nije to još na razvijenom nivou, ima još dosta slučajeva neprijavljivanja imovine ali svaki korak je važan da imamo što manje korupcije, kao što kaže i ova kampanja”, izjavio je Dušan Radaković za Radio Goraždevac.