Sever Kosova: Srbi deveti dan na barikadama

Foto: Radio Kontakt Plus

VEST SE AŽURIRA

Srbi na severu Kosova, deveti dan provode na barikadama, protestujući zbog hapšenja svojih sunarodnika. Od 10. decembra traje blokada glavnih saobraćajnica na ovom području. Kosovska policija je iste večeri zatvorila za saobraćaj prelaze Brnjak i Jarinje, pa se oni ne mogu preći čak ni peške. 

12:09

Pripadnici Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) blokirali su put nedaleko od prelaza Jarinje, koji je od 10. decembra zatvoren za saobraćaj od strane Kosovske policije.

Barikada sastavljena od bodljikave žice i nekoliko terenskih vozila, najverovatnije je postavljena jutros.

U neposrednoj blizini prelaza Jarinje, za danas u 13h najavljeno je održavanje skupa “Nikada granica, Kosmet je Srbija”, koji organizuju srpski rodoljubi iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

11:43

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da se kosovski premijer Aljbin Kurti „podsmeva Briselskom sporazumu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Petković je rekao da „to što Srbija poštuje Povelju UN i odluke Saveta bezbednosti nije smešno, kako to Kurti kaže, već odgovorno, ali da Kurti ni ne zna šta ta reč znači“.

„Smešno je što Kurti uopšte pokušava da tumači Rezoluciju 1244 i zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo. To pitanje jednostavno nema nikakve veze sa njim“, poručio je Petković.

Naglasio je da „međunarodno pravo može samo u celini da se poštuje, a ne onako kako je to Kurti navikao, prihvatajući samo ono što mu odgovara“.

10:56

U severnom delu Mitrovice primećen je povećan broj pripadnika i vozila KFOR-a, koji patroliraju ulicama.

10:21

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će policijski službenici na severu biti ispitani ukoliko ne budu obavljali svoj posao onako kako to zakon nalaže.

“Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako bude kršenja – biće pod istragom”, rekao je Kurti za nemački list “Der Spiegel”.

Govoreći o prisustvu specijalne jedinice Kosovske policije na severu, Kurti tvrdi da su one tamo poslate da zaštite građane i kako je naveo “hapse kriminalce”.

“Specijalne jedinice su tu privremeno i to po uputstvima javnog tužilaštva”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je zahtev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo “smešan i da se čini da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da vrati Srbiju u prošlost”.

Prema njegovim rečima, situacija je napeta, jer je “Beograd u panici”.

“EU i SAD vrše sve veći pritisak na Srbiju da bira između demokratskog zapada i Rusije”, naglasio je Kurti.

09:07

Noć je na severu Kosova protekla mirno. Na barikadama je i dalje veliki broj ljudi.

Tu su da, kako kažu, skrenu pažnju javnosti na probleme koje imaju godinama unazad i ističu da je situacija pogoršana nakon hapšenja Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića.

Za sutra u 19 sati, u neposrednoj blizini barikade u Rudaru, najavljena je humanitarna svirka “Studenti za decu Kosmeta”, a sa ciljem, kako najavljuju organizatori, da se prikupe novčana sredstva za novogodišnje paketiće, koji će biti uručeni deci na Kosovu i Metohiji.

Barikade su postavljene i u opštinama Zubin Potok i Leposavić, gde je takođe okupljen veliki broj meštana.

U školama na severu Kosova, protekle nedelje, nastava se nije odvijala.

Na sastanku načelnika Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa severa, a na preporuku Kriznog štaba, u petak, 16. decembra, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje neposredne nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn za učenike srednjih škola.

Ugostiteljski objekti u Kosovskoj Mitrovici, ne rade ni danas.

U multietničkim delovima grada primetne su patrole policije, KFOR-a i EULEX-a.