Rašić o radu ministarstva u 2022: Nijedna kuća nije sagrađena, milion evra otišlo u suficit

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić (Foto: Kim)

Ministarstvo za zajednice i povratak tokom 2022. godine nije finansiralo izgradnju nijedne kuće, a milion evra investicija bespovratno je otišlo u suficit, rekao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić na konferenciji za medije o dostignućima u godini na izmaku i planovima za narednu godinu. On je najavio da će raditi na povratku u urbane sredine.

Milion evra investicija je bespovratno otišlo u sufucit, kao i 250 hiljada evra subvencija koje su bile previđene budžetom, istakao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

„S obzirom da smo ovde samo 15 dana ja sam bio neprijatno iznenađen, milion evra iz kapitalinih investicija bespovratno je otišlo u suficit. Nije bilo načina da iskoristimo taj novac, ja ne znam šta je moj prethodnik radio, ali šta god da je radio, on nije radio u ovom ministarstu. Lošije rukovođenje ja jednostavno nisam video. Nezainteresovaniji kabinet. Stvarno me je razočaralo što jedna trećina budžeta odlazi u suficit“, rekao je ministar, napominjući da je ovaj podatak poražavajući.

Rašić smatra da ove godine doprinos ministarstva nije bio značajan.

„Ja sam kao ministar imenovan 2. decembra i nismo mogli da utičemo na ispravke budžeta, kao i utvrđivanje budžeta za sledeću godinu, to će na žalost stvarno biti hendikep zato što prethodna garnitura nije davala značaj budžetu, a ja ga smatram najznačajnijim i najbitnijim“, rekao je on.

Napominje da nema mnogo stvari kojima ovo ministarstvo „može da se diči“, te da zajednice nisu dobile investicije koje im sa pravom pripadaju.

„Ministarstvo za zajednice i povratak u toku ove godine nije napravilo ni jednu kuću za povratnike. Samim tim to može da vam govori šta se radilo, bolje reći šta se nije radilo“.

Rašić kaže da je u okviru ove godine realizovano 106 projekta za zajednice, od kojih je 79 individualnih, 23 za zajednice i četiri za udruženja.

„Za povratak raseljenih lica i trajnih rešenja, to je projekat RK peta faza, bio je najpraktičniji i biće u 12 opština koje su bile ranije naznačene kao prioritetne a to su Peć, Klina, Kosovo Polje, Gračanica, Istok, Obilić, Novo Brdo, Štrpce, Prizren i Đakovica. Imali smo u tom sastavu i davanje paketa pomoći to je jedan od elemenata koji prati povratnike“, dodao je ministar za zajednice i povratak.

Budžet Ministarstva za zajednice i povratak i u narednoj godini iznosiće tri miliona evra.

„Budžet za narednu godinu je nepromenjem i on iznosi samo tri miliona. Imam obećanje premijera da u toku sledeće godine nađemo način da odlukama Vlade proširimo budžet“, dodao je Rašić.

Ministar za zajednice i povratak navodi da, po njegovim saznanjima, ima 200 zahteva za povratak.

„Zadnji apdejt je bio 2018. godine. Od tada ništa nije urađeno. Prvo moramo da proverimo sve te zahteve zato što je prošlo pet godina, da li su ljudi tu, da li i dalje žele da se vrate, da li su živi. To ćemo prvo da proverimo pa tek onda da nastavimo da radimo. Prvo ćemo kontaktirati one koji su na listi i objavićemo još jedan poziv za sve, da li se radi o povratnicima ili stabilizaciji zajednice. Moraćemo da uradimo sve ispočetka“, kazao je on, napominjući da ministarstvo nije imalo komisiju za žalbe, niti prevodioca.

Rašić je takođe najavio rad na „urbanom povratku“.

„Urbani povratak ne znači samo povratak u gradove, već u institucije grada. Povratak u Domove zdravlja, bolnice, povratak u službu. Po meni je to dostižan cilj ali će biti mnogo prepreka na tom putu. Urbani povratak biće streški cilj, koji neće biti lak, ali već sam pričao sa premijerom. Mislim da će dodatni naporni biti uloženi na svim nivoima i oblastima, finansijskim, socijalnim i društvnim da taj povratak zaživi“.

Govorio je i o „stubovima na kojima će raditi“.

„Zastupanje nealbanaca u institucijama Kosova, mislim pre svega na mogućnost stvaranja dijaloga koji se nije pokrenuo. Jedan od mojih zahteva koji će biti upućen je formiranje vladinog tela koje će se baviti upotpunjavanjem ili ispunjavanjem kvote od onih 10 odsto za koje je Unmik adminstracija 2002-2003. godine utemeljila kao jedan osnovni zakon. Kosovske institucije su ga usvojile ali se ne poštuje. Predlog će ići premijeru i on mi je obećao da ćemo na tome zajedno raditi“, rekao je ministar.

Nenad Rašić je rekao i da nema nameru da novac ministarstva vraća u budžet. Najavio je predstavljanje „Data baze“ i strategije za promovisanje prava zajednica za kraj ove ili početak naredne godine.