Sunjog: ZSO ne bi bila monoetnička, Ustavni sud ne sprečava formiranje; Ukloniti barikade, pronaći dugoročno rešenje

(Foto: KoSSev)

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomas Šunjog, ocenio je da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi bila monoetnička, jer u opštinama koje bi njenim osnivanjem bile obuhvaćene, žive i druge zajednice. Zvaničnik EU kaže i da je zabrinut zbog situacije na Severu, te da se radi na tome da se uklone barikade ali i pronađe dugoročno rešenje, prenosi Klan Kosova.

Sunjog je u emisiji Info magazin na Klan Kosova kazao da ZSO treba da bude osnovana u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda i kosovskim ustavom.

„Ovo je sporazum koji je potpisan 2013. godine, a ratifikovala ga je i većina u Skupštini Kosova. Dakle, to nije samo međunarodni ugovor, već je to i unutrašnji zakon koji je odobrila ustavna većina”, rekao je Sunjog, prenosi Klan Kosova.

Sunjog podseća i na sporazum iz 2015, odnosno na to da je on poslat kosovskom ustavnom sudu radi ocene ustavnosti.

Za razliku od prištinskih zvaničnika koji se neretko pozivaju na odluku ovog suda kada iznose tvrdnje da je formiranje ZSO neustavno, ambasador EU ne deli njihovo mišljenje.

„Ako pažljivo pročitate odluku Ustavnog suda, ona u suštini kaže da bi trebalo da se osnuje Asocijacija i da se sačini status”, rekao je Sunjog.

Precizira da odluka kosovskog ustavnog suda ne sprečava osnivanje ZSO.

Sunjog je takođe izneo stav da ZSO ne bi bi bila monoetnička, što je neretko u prošlosti kosovski premijer koristio kao opravdanje za to što odbija da formira ovo telo.

„Naglasio bih još jednu važnu stvar, to nije jednonacionalno udruženje kako to neki kažu”, precizira Sunjog.

Kaže da ZSO predviđa da se usluge pružaju i nesrpskim zajednicama.

„Dakle, u tih 10 opština žive velike nesrpske zajednice. Dakle, ovo udruženje, ponavljam, treba da bude osnovano na osnovu sporazuma i na osnovu odluke Ustavnog suda i u skladu sa Ustavom Kosova”, podcrtava Sunjog.

Zabrinuti zbog situacije na Severu, radimo na tome da se uklone barikade ali i pronađe dugoročno rešenje

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu kazao je ujedno za Klan Kosova da je zabrinut zbog napete situacije na Severu Kosova, te da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi se došlo do dugoročnog rešenja.

„Radimo zajedno sa međunarodnim partnerima, naravno sa drugim partnerima, na deeskalaciji situacije, na rešavanju pitanja blokade puta, uklanjanju barikada, a takođe i na traženju dugoročnijih rešenja”, poručio je Sunjog.

On precizira da sve vreme situaciju prate sa KFOR-om i EULEX-om.

„Srećom, nismo videli eskalaciju nasilja, ali je situacija i dalje napeta i mislimo da bi jedan veoma mali incident mogao da se pretvori u nešto veoma veliko. Veoma je važno što pre deeskalirati situaciju“, poručio je.

Evropski ambasador, kako prenosi Klan Kosova, ni u koga nije upirao prstom, u vezi sa situacijom na Severu.

„Ne želim nikoga da krivim. Situacija je takva kakva jeste i mora se naći rešenje. Barikade moraju biti uklonjene i dijalog mora biti ponovo fokusiran“, podcrtava.

Sunjog je ujedno kazao da je napuštanjem institucija na Severu Kosova od strane Srba stvoren bezbednosni i politički vakuum.

„Žalosno je jer to komplikuje dijalog, jer ove ostavke podrivaju sporazum o integraciji iz 2013. godine“, rekao je Šunjog.