Vučić i Brnabić: Izjava Rodea ’’opasna’’ i ’’nečuvena’’

Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Bakua da je izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jerna Rodea da su barikade na severu Kosova “nelegalne” i da bi ih trebalo ukloniti “što pre” jer dolazi Božić “opasna”. Premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala je konstataciju nemačkog diplomate “nečuvenom” i “zabrinjavajućom”.

Vučić je upitao ambasadora Nemačke u Prištini zar nije bilo lakše da zamoli prištinske vlasti da sprovedu dogovor o Zajendici srpskih opština. On je televiziju Pink rekao da to pretnja upućena srpskom narodu.

“Znate li da većina Srba tamo slavi Svetog Nikolu? Da su donosili prebranac i pastrmke na barikade? Zar ne mislite da bi im bilo lepše sa svojom decom? Zato ste, da biste mogli da odmarate za svoj Božić, rešili da rešite sve pre Božića, bez obzira na to koliko će Srba da bude ubijeno, bez obzira na to čime Kurti preti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Rode Srbiju “progutao” tom izjavom, Vučić je odgovorio: “Nisam primetio da nas je neko progutao, malo smo krupan zalogaj, suviše bi im stomak porastao”.

On je rekao da od kada je Srbija tražila povratak svojih vojnika na Kosovo odgovor ne dobija iz KFOR-a, već iz Nemačke i da je sada jasno da “Kurti nije sam”.

“Naš manevarski prostor je da pokazujemo odlučnost, jedinstvo i zajedništvo”, rekao je Vučić.

On je naveo da Turska daje “bajraktare” Prištini i da to za Srbiju “nije lepa vest”, ali da će uticati na odnose Srbije i Turske, te dodao da turska strana nema pravo prema međunarodnom pravu da naoružava one koji nemaju pravo na vojsku.

Na pitanje da li je dijalog i dalje rešenje, Vučić je rekao da nema drugog rešenja, da se mora razgovarati, a da je bolje razgovarati, nego ratovati.

On je ocenio da neki žele dodatni pritisak na Srbiju, kako predsednik Rusije Vladimir Putin ne bi mogao jednog dana da se poziva na kosovski presedan.

Komentarišući kandidaturu Kosova za status kandidata EU, Vučić je izrazio zahvalnost zemljama EU koje ne priznaju Kosovo.

Na pitanje ko može da bude garant u sporazumima, Vučić je rekao da je to najveći problem.

Brnabić: Izjava Rodea zabrinjavajuća

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za izjavu ambasadora Nemačke u Prištini Rodea da su barikade na severu Kosova nelegalne i da bi ih trebalo ukloniti “što pre” jer dolazi Božić rekla da je “nečuvena” i “zabrinjavajuća”, a za druge ocene nemačkog diplomate navela da su “postojane isto koliko i Deda Mraz”.

“Ambasadore, razjasnite: vaš Božić ili naš? Samo da znamo”, napisala je Brnabićeva na Tviteru i sarkastično dodala kako pretpostavlja da je ambasador “zabrinut da li će Deda Mraz uspeti da prođe”.

Ona je poručila da su barikade tu zbog (uhapšenog bivšeg poliicajca) Dejana Pantića i pitala ambasadora Rodea da li je svestan da Pantićeva porodica 11 dana nije razgovarala sa njim i da niko, uključujući EULEKS, ne zna gde se on zapravo nalazi.

“Gde je to drugo moguće nego u Kurtijevom getu?”, pitala je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbi na barikadama traže osnovna ljudska prava i vladavinu prava i pitala da li misli da Srbi više vole da budu na barikadama nego u svojim domovima tokom svoje slave ili Božića ili će ih isterati da bi imali miran i srećan Božić.

Brnabić je istakla da je Rode rekao da su barikade nelegalne i pitala da li je legalno kidnapovari ljude i držati ih na nepoznatoj lokaciji 11 dana.

“Zar vas ovo ne muči? Ako ne, Deda Mraz vam možda neće doneti poklon”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenla da su Rodeove izjave, osim ako nije “loše interpretiran ili je imao moždani udar pred intervju”, “duboko zabrinjavajuće”, jer se eksplicitno preti Srbima.