Kosovska vlada izdvojila 1,2 miliona za podršku Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

(Foto: Kosovska vlada)

Kosovska vlada je na današnjoj elekronskoj sednici, 115. po redu, donela više odluka, među kojima je i ona o dodeli budžetskih sredstava za podršku Albanskom nacionalnom savetu i predstavnicima Preševa, Medveđe i Bujanovca, u iznosu od 1,2 miliona evra. Odluka je doneta u okviru sprovođenja Memoranduma o saradnji između kosovske vlade i ovog saveta.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kazao je da kosovska vlada po prvi put izdvaja ovoliki iznos za Albance u Preševu, Medveđi u Bujanovcu, te da je u junu i oktobru izdvojeno 50,000, odnosno 35,000 evra.

Bisljimi je podsetio i da je kosovska vlada ove godine izdvojila 225,000 evra za knjige na albanskom, te da je zajedno sa ministarkom prosvete Arberije Nagavci u septembru posetio Medveđu, Preševo i Bujanovac gde su učenicima podelili udžbenike.

Finansijska sredstva, prema rečima Bisljimija, izdvojena su za studente, pojedince i Udruženja Albanaca na jugu Srbije, na osnovu javnog poziva koji je 1. novembra ove godine raspisao Nacionalni savet Albanaca.

„Realizacija korisnih projekata počinje od januara. Izbor je obavljen na osnovu tri kriterijuma: razumnost budžeta, kapacitet za sprovođenje predloženog projekta i relevantnost projekta u skladu sa zahtevima poziva“, objasnio je Bisljimi u objavi na Fejsbuku.

Ujedno je kazao i da će Kosovo nastaviti na različite načine da podržava Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, „u okviru mogućnosti“.

Kosovska vlada danas je usvojila i niz drugih odluka, poput dodele 8,020,0689 evra Ministarstvu prosvete, za kupovinu knjiga. Usvojen je i zahtev Ministarstva finansija za štednju, izdvajanje i usklađivanje plata i naknada. Usvojena su i dva Nacrta zakona – o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Prizrenu i Prištini, između Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj.