EULEX o konvoju sa vozilima KP na Severu: Pratnja povodom zamene redovnih policajaca u Leposaviću

Foto: KoSSev

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana na seoskom putu Kamenica – Vuča – Sočanica, viđena kolona policijskih džipova sa vozilom EULEX, a potom usledili  oprečni i nepotvrđeni medijski izveštaji, iz ove misije potvrdili su danas za KoSSev da su pružali pratnju Kosovskoj policiji povodom zamene redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

Kosovski mediji izveštavali su sinoć da su posle više od dve nedelje, koliko su se našli blokirani u Leposaviću usled barikada, konačno zamenjeni policajci i vraćeni u policijsku bazu na jugu.

Istovremeno, od subote popodne i kasno uveče našem portalu su čitaoci u više navrata slali informacije i fotografije iz rejona sela Kamenica – Vuča – Sočanica u kojima je viđena veća kolona policijskih džipova, uz vozila EULEX-a takođe. Više njih je potvrdilo da je na čelu policijske kolone u oba pravca išlo vozilo EULEX-a.

Prema svedočenju druge grupe čitalaca, navodno su Srbi postavili još jednu barikadu u ovom kraju ali su je ipak uklonili pri povratku policijskih džipova.

Za to vreme srpski tabloidi izveštavali su o tome da su navodno KFOR i EULEX doveli specijalce sa snajperom u Leposavić.

KoSSev portal se juče obratio EULEX-u, sa upitom – da li su i zašto sa džipovima Kosovske policije koristili alternativni seoski put na Severu.

Odgovor je stigao danas.

IZ EULEX-a su za KoSSev saopštili da su pružali pratnju Kosovskoj policiji na osnovu njihovog zvaničnog zahteva, a upravo u vezi sa zamenom redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

„Nakon zvaničnog zahteva Kosovske policije, EULEX je 24. decembra pratio konvoj redovnih službenika Kosovske policije koji su se rotirali i zamenili redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću“, naveli su.

Barikade na Severu Kosova ušle su u treću nedelju. Već 16 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema jučerašnjim tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak.