17. dan barikada nakon noći medijskih navoda u BG o napadu na Srbe i tvrdnji PR o „Vučićevim igrama“

(Foto: KoSSev)
Barikade na Severu Kosova ulaze u 17. dan nakon još jedne noći koju su obeležili oprečni i nepotvrđeni medijski izveštaji.
10.57 – Trajković: Barikade na Severu rezultat pogrešnih politika Beograda i Prištine

Savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Rada Trajković, navela je da su barikade postavljene na Severu Kosova, „rezultat pogrešnih politika Beograda i Prištine“.

„Barikade nisu nikakav heroizam niti autentični odgovor naroda (kako ih predstavljaju čak i neki nezavisni mediji) već rezultat pogrešnih politika Beograda i Prištine“, navela je Trajković u objavi na Tviteru, te dodala da „trend porasta tenzija između severnih Srba i KFOR-a i EULEX-a, sem što je besciljan, opasan je po bezbednost zajednice“.

Trajković ujedno poručuje da bez povratka lokalnih Srba u Kosovsku policiju, „nema stabilizacije Severa“.

„To je jasno i ko to negira, ne želi dobro Srbima na severu. Dva su prioriteta: povratak u KP i hitno nalaženje kompromisa o ZSO (po preporuci Gabrijela Eskobara)“, poručila je Trajković, te upozorila da je „alternativa sukob koji će nas sve puno koštati“.

10.54 – Srpska lista se za sada nije žalila Ustavnom sudu Kosova za imenovanje Rašića

Predstavnici Srpske liste zaključno sa petkom, 23. decembrom 2022. godine, nisu uputili kosovskom Ustavnom sudu najavljenu žalbu na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, saopšteno je za Radio Kim iz Kancelarije za komunikaciju i informisanje ove pravosudne instance.

Opširnije u posebnoj vesti.

Barikade na Severu Kosova ulaze u 17. dan nakon još jedne noći koju su obeležili oprečni i nepotvrđeni medijski izveštaji. Beogradski mediji sinoć su pisali o rafalnoj paljbi i napadu na Srbe na pojedinim barikadama u Zubinom Potoku od strane „Kurtijevih specijalaca“, a u još jednoj specijalnoj emisiji u vezi sa Kosovom na TV Pink-u se govorilo o novim sukobima do kojih će „najverovatnije doći“.

Za to vreme, načelnik generalštaba Vojske Srbije, koji se nakon sastanka sa Vučićem hitno uputio ka Raškoj, saopštio je da je Vojska dobila zadatke, da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala.

„Nije bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija.

Šef kabineta kosovske predsednice optužio je potom srpske prorežimske medije da su „preterano podsticali oružanu konfrontaciju na Kosovu, lažno izveštavajući da se sukobi vode u blizini Zubinog Potoka“, te da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Nakon ponoći se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da se „nastavljaju Vučićeve igre“.

„Prvo su rekli da je bilo sukoba u Zubinom Potoku koji je pokrenula Kosovska policija. Kada su shvatili da su napali KFOR, žele da demantuju sve napade“, dao je svoje tumačenje sinoćnih dešavanja u Zubinom Potoku ovaj zvaničnik.

O navodnom napadu na misiju KFOR u Zubinom Potoku, sinoć je izvestila prištinska Koha.

I dok su prištinski zvaničnici demantovali srpske medije, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, demantovao je navode ovog prištinskog medija.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na Severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić.

Prištinski mediji su, međutim, potom izvestili, pozivajući se na potvrdu KFOR-a, da je sinoć pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ali i da nije bilo povređenih, niti materijalne štete, dok ujedno nije bilo detalja o tome ko se sumnjiči za pucnjavu.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.