Kurti sa komandantom KFOR-a i šefom EUEX: Zaključak – da ni na jednom putu ne bude barikada

(Foto: Tviter/KFOR)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa komandantom KFOR-a general-majorom Anđelom Mikele Ristućijom i šefom EULEX-a, Larsom Gunar Vigemarkom.

Sastanku su prisustvovali i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Razgovaralo se o „bliskoj saradnji“ kosovske vlade, KFOR-a i EULEX-a u okviru mandata koje imaju, saopštio je kabinet kosovskog premijera.

„Bilo je reči i o delovanju kriminalnih struktura na Severu Republike Kosovo koje ozbiljno utiču na bezbednost u zemlji“, naglašava se u saopštenju.

Sagovornici su došli i do zajedničkog zaključka.

„Zajednički zaključak sa ovog sastanka je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada“, naglašava kabinet kosovskog premijera.

Ujedno se navodi i da je tokom sastanka dogovoren nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije delovanja, „u službi mira i bezbednosti svih građana Republike Kosovo“.

To je, naglašava se u saopštenju, zajednički cilj i prioritet kosovskih institucija, KFOR-a i EULEX-a.

Sa druge strane, istaknut je „dokazani profesionalizam, razboritost i hrabrost Policije Kosova u održavanju bezbednosti i javnog reda na celoj teritoriji Republike Kosovo“.

Današnji sastanak usledio je nakon najave kosovskog premijera iznete prošle nedelje da će razgovarati sa komandantom KFOR-a nakon katoličkog Božića u vezi sa tim kako treba ukloniti barikade.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.