Mandate preuzelo 13 odbornika – Albanaca opštine Z.Potok, ali u Čabri; GI „ZP“ bojkotuje rad do daljnjeg

(Foto: Fejsbuk stranica Opština Zubin Potok)

Nakon kolektivnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa Severa Kosova, među kojima se našla i lokalna skupština opštine Zubin Potok, danas je trinaest novih odbornika albanske nacionalnosti položilo zakletve. Na listi potencijalnih kanidata našla su se i tri člana GI „Zubin Potok“, ali se oni nisu odazvali pozivu za sednicu. „Bojkotovaćemo rad lokalne skupštine sve dok se stanje ne smiri i ne ispune uslovi zbog čega su i postavljene barikade“, kazao je za KoSSev bivši odbornik ispred ove GI, Milija Biševac.

Predstavnici vlasti Srba na Severu Kosova odlučili su početkom novembra meseca da napuste sve kosovske inistutucije, uključujući i lokalne skupštine u četiri opštine.

Skupštinu opštine Zubin Potok osim poslanika Srpske liste, napustio i jedini opozicioni odbornik ispred GI „Zubin Potok“, Milija Biševac.

Skoro dva meseca kasnije, tj. danas, u ovoj opštini, odnosno u Kancelariji za manjine u selu Čabra, održana je sednica na kojoj je zakletve položilo 13 odbornika albanske nacionalnosti, potvrdio je za KoSSev Milija Biševac.

U ovoj skupštini je sada 16 odbornika i svi su albanske nacionalnosti – tri odbornika koji su bili u skupštini pre podnošenja ostavki Srba i još 13 – koliko je danas prihvatilo mandate, kazao je Biševac.

On tvrdi da Srpska lista nije imala nova imena na listi, odnosno kandidate za nove odbornike ukoliko neko iz ove stranke podnese ostavku.

Sa druge strane, potvrdio je da je na listi kandidata bilo njih troje iz GI Zubin Potok.

On, međutim, kaže da se kandidati iz njegove inicijative nisu odazvali pozivu da prisustvuju sednici.

„Ja sam među prvima izašao iz institucije i pozivao na bojkot, tako da ne želimo da budemo deo toga. Mi ćemo do daljnjeg bojkotovati rad skupštine i nećemo učestvovati u tome. Solidarišemo se sa našim građanima koji su iz revolta napustili sve institucije“, kazao je Biševac.

On precizira da će bojkotovati rad lokalne skupštine sve dok se stanje ne smiri i ne ispune uslovi „koje zahteva narod koji je izašao iz institucija. On je takođe pomenuo i uslova građana za uklanjanje barikada.

„Nelogično je da mi idemo u skupštinu dok je narod na barikadama, mi se solidarišemo sa njima. Skupština je trenutno nelegitimna – dok se ne stvore uslovi za održavanje skupštine normalne“, poručio je Biševac.

Uslovi „građana sa barikada“, tj. uslovi koje je izneo Krizni štab sa Severa za njihovo uklanjanje su – povlačenje specijalaca sa Severa Kosova, povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba i puštanje Srba sa Severa koji su nedavno uhapšeni.

Biševac naglašava da je njegova politička opcija građanska inicijativa i da ona sada samo prenosi stavove građana.

„Trenutni stav građana u Zubinom Potoku je da se institucije bojkotuju do daljnjeg, tj. dok se ne ispune uslovi zbog čega su i postavljene barikade, dok se stanje ne smiri“, poručio je Biševac.

Podsetimo, ranije ovog meseca su ujedno mandate preuzeli i novi odbornici u SO Severna Mitrovica – 15, odnosno 16 sa zamenikom predsedavajućeg.

Među novim odbornicima u ovoj opštini je, međutim i jedan Srbina. Tada je mandat preuzeo i Dušan Milunović, ispred GI „Srpski opstanak“.

Za novog predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica tada je izglasan Nedžad Ugljanin iz GI „Mitrovica“.

Za razliku od Zubinog Potoka i Severne Mitrovice, gde su odbornici samo zamenjeni, Skupštine opštine Zvečan i Leposavić su raspuštene.

Kao razlog raspuštanja iz kosovskog predsedništva je novembra navedena njihova nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa.