Arsenijević: Srbi sa severa sa osećaju iskorišćeno

Aleksandar Arsenijević (Foto: Kim)

“Ovo je od strane Beograda pucanj u nadu života na Kosovu. Previše su se digle tenzije i previše je bilo medijskog materijala, da bi to tek tako sada iz čista mira splaslo”, rekao je za Radio Kim Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ povodom odluke o uklanjanju barikada.

Arsenijević je naveo da je ispunjen samo “polu uslov, ali da građani imaju bojazan da mogu biti uhapšeni, da može biti izvršena odmazda od strane prištinskih vlasti”.

Iz Građanske inicijative “Srpski opstanak” apeluju na građane da ostanu u svojim domovima i da daju priliku suživotu.

“Ljudi sa severa kažu da je ovo možda poslednji Božić koji će provesti na Kosovu. Upravo taj suživot isto zavisi i od prištinskih institucija, a to je da u znak dobre volje, sa povlačenjem barikada, povuku i naoružane kosovske policajce koji se nalaze pored igrališta, na putu do škole našoj deci i da se ponovo u našem gradu malo normalizuju stvari i da napokon čujemo i dečiju graju koja je ovih dana utihnula”, rekao je Arsenijević.

Arsenijević ističe da se građani sa severa Kosova osećaju iskorišćeno.

“Sada je najbitnije da radimo na tome da ti građani ostanu da žive na severu Kosova i da ne odu dalje. Što znači da je najbitnije da Priština ne vrši nikakvu obmazdu nad građanima. Ako se nastavi obmazda možemo slobodno pozvati izbegličke kolone jer mislim da ne vredi da građani severa budu samo dekor u tzv. multietničkom Kosovu. Kad to kažem mislim da Srbi na severu uz prisustvo neprofesionalnih policajaca koji i ne govore naš jezik, koji se ponašaju bahato i koji maltretiraju građane. To nije suživot i građani su u pravu ako žele da se isele”, naveo je on za Kim.