GI “Za Zubin Potok”: Građani ponovo izigrani i prevareni

Barikade u Rudaru (Foto: Rojters)

“Protesti građana su završeni na jedan sraman i ponižavajući način za sve ljude koji su učestvovali u njima i koji žive na ovim prostorima”, ocenjuje Građanska inicijativa “Za Zubin Potok”, nakon što su krajem prošle nedelje na severu Kosova uklonjene barikade. 

Kako se navodi u saopštenju, građani su verovali da se na ovaj način mogu izboriti za osnovna ljudska prava. Međutim, dodaje se, ponovo su izigrani i prevareni.

IZ GI “Za Zubin Potok” navode da se politički predstavnici okupljeni oko Srpske liste “nisu udostojili da izađu ispred naroda” i kažu šta je to “dogovoreno sa predsednikom iza očiju javnosti”.

“Koji su sledeći koraci, zašto su pristali na to kada nijedan (ceo) zahtev nije ispunjen? Gde su se sada sakrili baš ti ‘srpskolistaši’ koji su do juče govorili ‘Nema predaje – KM ostaje’, šta će biti sa KM tablicama koje su bile i pokretač građanskog protesta, hoće li i one biti ‘uklonjene? Šta će biti sa ljudima koji su u znak podrške napustili institucije, hoće li zbog vas ostati bez posla ili ćete ih opet terati da se ponizno vraćaju u institucije“, upitali su iz ove građanske inicijative.

Ujedno su ih pozvali na političku odgovornost.

“Da izađu u javnost i kao moralni čin podnesu ostavke, odnosno, budu ‘uklonjeni’ sa svih rukovodećih mesta za koja i dalje primaju po nekoliko plata, počevši od privremenih opštinskih organa, raznih direktorskih i upravnih funkcija, jer su svojom političkom nesposobnošću narod doveli u ovakvo stanje”, zaključuje se u saopštenju GI “Za Zubin Potok”.