„Otadžbina“: Poslednji čas da se preko Skupštine i Vlade Srbije priđe rešavanju KiM

(Foto: Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“)

„Poslednji događaji oko barikada na severu Кosova i Metohije oslikavaju potpuni debakl nacionalne i državne politike predsednika Srbije“, ocenjuje Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina”.

Od svih zahteva koje su Srbi postavili, navodi „Otadžbina“, skoro nijedan nije usvojen.

Podsećaju da su Srbi tražili da se iz prtvora puste Dejan Pantić, Miljan Adžić i Slađan Trajković, a od njih trojice je pušten samo Dejan Pantić, kojem je određena mera kućnog pritvora.

Podsećaju i na drugi uslov, koji, ukazuju, nije ispunjen, a to je zahtev Srba da se Specijalne jedinice Kosovske policije povuku sa severa Кosova.

„Ovaj zahtev bukvalno nije ni razmatran, a predsednik Srbije je pokušao da pod kapom tvrdnje da kosovsko-bezbednonosne snage ne mogu da dođu na sever КiM proturi i ROSU policiju što ne odgovara istini“, navode iz „Otadžbine“ ujedno podsećajući da kosovska vojska inače do sada nije ni zalazila na sever Кosova.

Predsednik Srbije i „njegovi potčinjeni“, dodaju iz „Otadžbine“, „utrkivali su se u izjavama da su Srbi dobili tvrde garancije od EU i SAD da navodno neće biti hapšenja onih ljudi koji su bili na barikadama“.

„Otadžbina“ konstatuje da se u praksi zemalja Zapada ne hapse oni koji učestvuju u protestima. Međutim, dodaju, izjava EU može dvostruko da se tumači.

„U njoj stoji da ne treba hapsiti one koji su bili na barikadama, ali da na Кosovu i Metohiji mora da se primeni apsolutna vladavina prava što u prevodu znači da se Srbi kao i do sada mogu hapsiti po različitim osnovma, za terorizam, za ratne zločine itd.“

Osvrnuli su se i na nedavno puštanje na slobodu Nikole Nedeljkovića uhapšenom na Gazimestanu za Vidovdan.

„U želji da prikaže da je Srbija odnela nekakvu pobedu je i puštanje na slobodu Nikole Nedeljkovića uhapšenog na Vidovdan zbog majice na kojoj stoji natpis da je Кosovo Srbija. Vlast u Srbiji ništa nije uradila za njegovo puštanje na slobodu i sasvim slučajno se pogodilo da je on izašao iz zatvora istog dana kada i Dejan Pantić pošto je prethodno do zadnjeg dana odslužio izrečenu kaznu zatvora“, ističe se u saopštenju.

Ukazuju da su Srbi dvadeset dana i noći proveli na barikadama, a da, sa druge strane, zauzvrat ama baš ništa nisu dobili.

„Ali su zato mnogo izgubili doživljavajući još jedan poraz kao i mnogo puta do sada pre svega od aktuelnog režima u Beogradu“, ocenjuju.

Podsećaju i da su u svojim saopštenjima tražili od predsednika Srbije da poništi Briselski sporazum, jer je, kako kažu, on uzrok svih nedaća i nevolja Srba.

„Poništavanjem Briselskog sporazuma kao i sporazuma koji je Aleksandar Vučić 2015. godine potpisao sa Isom Mustafom on vraća postojanje MUP-a Srbije na prostoru КiM sasvim legalno i regularno kao i Civilne zaštite. Upravo su ove formacije bile glavna prepreka dolasku ROSU policije na sever КiM. Nažalost, pomalo otužno zvuči kada predsednik Srpske liste Goran Rakić traži da se ROSU policija povuče sa severa Кosova i Metohije dok je on sam kao ministar u vladi Aljbina Кurtija glasao za to da ROSU policija gradi baze na severu Кosova i Metohije. Da li uz blagoslov predsednika Srbije ili ne, najbolje bi bilo da on sam to kaže“, navode iz „Otadžbine“.

Dodaju da su takođe posavetovali srpskog predsednika, nakon što je Kosovska policija zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak, da Beograd sa druge strane zatvori ostale prelaze kao što su Merdare ili Кončulj koje koriste Albanci.

„Beograd je samo delimično prihvatio ovaj predlog, i to ne vlast, nego interno raseljeni Srbi. Zašto to MUP Srbije nije uradio je pitanje za predsednika Srbije. I upravo zatvaranje prelaza na Merdaru je više uzdrmalo poziciju Aljbina Кuratija nego sve borbene gotovosti policije i vojske Srbije. Jer i Albanci i Srbi znaju da Aleksandar Vučić nije spreman za bilo kakve sukobe sa КFOR-om“, smatra „Otadžbina“.

Sprečavanje partrijarha Porfirija da poseti Pećku patrijaršiju, konstatuje „Otadžbina“, „bila je idealna prilika da ovako koncipirane administrativne ili bolje reći granične prelaze Beograd ukine“.

„Otadžbina“ je takođe zahtevala od Beograda da „montirana i fingirana hapšenja Srba za najteža krivična dela kao što su terorizam i ratni zločini mora da zaustavi“, ako nikako drugačije “makar principom reciprociteta”.

Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ ponovo apeluje na predsednika Srbije da se napravi platforma o Кosovu i Metohiji.

„Potpuno je neobično da Srbija vodi pregovore o statusu svoje južne pokrajine a da za to nema nikakav plan i okvir punih deset godina. Nametnuti francusko-nemački predlog je u stvari predlog Prištine uvojen samo u oblandu koju eto dve najveće zemlje EU predlažu. Srbija nema svoj predlog. Ona je punih deset godina u defanzivi ispunjavajući želje Prištine čime samo zaokužuje njenu državnost“, kaže se u saopštenju.

„Otadžbina“ traži od predsednika Srbije i da se formira pregovarački tim sastavljen od predstavnika kako vlasti tako i opozicije.

„Poslednji događaj oko barikada i slobodno se može reći srpske kapitulacije pred Prištinom poslednji je čas da se preko Skupštine i Vlade Srbije priđe rešavanju Кosova i Metohije. Ako ništa drugo, svedoci smo da poništenje Briselskog sporazuma traži kako opozicija kao što su Boško Obradović, Vuk Jeremić tako i oni koji su bliski vlastima počev od nekadašnjeg predsednika Кoordinacionog centra za КiM Nebojše Čovića, političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, predsednika Nove DSS Miloša Jovanovića i dr. Ovakav saborni pristup olakšava posao i predsedniku Srbije jer će odgovornost i pritiske preusmeriti na Vladu i Skupštinu, i na poziciju i na opoziciju“, zaključuje Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“