Ivanović o liku svog strica u Prištini: Još milion takvih performansa ne može da baci senku na ono što je Oliver radio

Aleksandar Ivanović sa stricem (Foto: Preuzeto sa portala KoSSev)

Još milion takvih performansa ne može da baci senku na na ono šta je Oliver radio i kako je živeo, kaže sinovac Olivera Ivanovića u odgovoru na lavinu prozivki u Prištini o ubijenom srpskom lideru kao „ratnom zločincu“. „Ja se duboko saosećam sa bolom porodica koje su pretrpele i imale žrtve i izgubile članove svoje porodice, ali to nema nikakvih dodirnih tačaka sa Oliverom“, poručio je Aleksandar Ivanović.

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini koju je opozicija ocenila „šokantnom i sramnom“.

U emisijama i na portalima tokom jučerašnjeg dana smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Socijaldemokratska stranka postavila je danas u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac.

(Foto: Dardan Moljićaj/Fejsbuk)

Za Ivanovićevu porodicu, ovakve slike i poruke, sa emocionalne strane deluju „odvratno“ i neukusno.

„U pitanju je gruba i dokazana velika neistina, ali se uvek trudim kada je Oliver u pitanju da se izmestim i ceo kontekst sagledam iz jednog objektivnog ugla. Ceo taj ružan i banalan performans koji se odvija on je isključivo za unutar albanske potrebe“, kazao je sinovac Aleksandar Ivanović, advokat.

Jasno mu je da se radi o političkom delovanju koji je usmeren protiv Kurtija, posebno u kontekstu onog što se očekuje, kako procenjuje, u narednih nekoliko meseci, a to je usaglašavanje sporazuma između Beograda i Prištine.

I samo obraćanje Kurtija na srpskom o pozitivnoj ulozi Olivera Ivanovića njemu deluje samo kao „priprema scenografije za jedan završni čin koji će se očigledno desiti“.

„Ovo što se dešava u Prištini je isključivo za njihove unutrašnje potrebe usmereno ka Kurtiju, a naša nesreća je što za tako nešto danas koriste Olivera. Sutra će, prilikom potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine – gde će Priština očigledno morati da ustupi nešto, koristiti nešto drugo u borbi protiv toga“, kazao je Ivanović u razgovoru za KoSSev.

Ivanović je podcrtao da je sam sudski postupak protiv Olivera Ivanovića imao samo jednu svrhu:

„A to je da Olivera neko izbaci iz politčke igre i utakmice na tri i po godine i uspeli su. Tri i po godine su ga držali u pritvoru ali nisu uspeli da mu ukaljaju ime i čast“.

U prilog tome, Ivanović dalje navodi, najbolje svedoči postupak koji je vođen. Svedoci tužilaštva koji su saslušavani u tom postupku nisu doveli Olivera u vezu sa događajima.

Podsetio je na scene iz sudnice, odnosno svedočenje bivšeg ministra unutrašnih poslova Kosova Bajrama Redžepija i gradonačelnika Mitrovice, koji je kao svedok tužilaštva u tom postupku kazao da ono što su on i Oliver kao predstavnici Srba i Albanaca u Mitrovici radili nakon rata na smirivanju tenzija može samo Nobelova nagrada za mir da se dodeli.

„Ili možda uzeti primer druge svedokinje tužilaštva koja nakon iznošenja svedočenja se dovodi da optuži Olivera, što nije učinila, već je sudsko veće pitala da li može da dođe i da ga zagrli“, svedoči Ivanović, dodajući:

„To su samo dva od desetine primera onoga što je Oliver doživeo za te tri i po godine. Oni koji su pretrpeli gubitke ga nisu okrivljivali, već je bio jasan pokušaj sa strane da se on izbaci iz političke utakmice“.

Porodicu sve ono što se protekla dva dana događa u kosovskoj javnosti posebno pogađa sa emotivne strane, i one su prenaglašene – ružne, potvrđuje Ivanović, pre svega zato što njegov stric nije živ.

„On nije u mogućnosti da im se lično suprotstavi. Oliver nije u mogućnosti da uradi ono što je uvek radio – odlazio na jug bez obezbeđenja i Albancima se obraćao na njihovom jeziku. Za sve godine svog života, Oliver se nesmetano, sam sa svojom decom, kretao na toj teritoriji gde drugi nisu smeli bez obezbeđenja. To u najboljoj meri govori kako je živeo i da li je on toj zajednici naneo bilo kakvo zlo ili ne“.

Umesto svega toga, sada tragamo za počiniocima i naručiocima ubistva, a sa druge strane se očekuje da branite njegov lik i delo, zaključuje na kraju razgovora za KoSSev Ivanović.