“Hidrodrini” poziva na oprez pri konzumiranju vode za piće

Regionalna kompanija „Hidrodrini” (Foto: Preuzeto sa zvanične FB stranice KRU Hidrodrini)

Regionalno vodovodno preduzeće “Hidrodrini” apelovalo je na potrošače da ne konzumiraju vodu bez prokuvavanja.

Iz Predužeća “Hidrodrini” u saopštenju za javnost kažu da se na osnovu izveštaja sa terena poziv odnosi konkretno na područje Istoga, Dečana i Kline.

Terenski timovi Regionalnog preduzeće za vodosnabdevanje „Hidrodrini“, u celoj zoni pokrivanja tj. u opštinama Peć, Istok, Dečani, Klina i Junik, nastavljaju da pomno prate stanje na terenu kao i stanje resursa, što je posledica kontinuiranih padavina koje traju, stoji u saopštenju kompanije „Hidrodrini“.

U popodnevnom ažuriranju navodi se da je situacija pod kontrolom, ali se ponovo poziva, da svi potrošači koji primete zamućenost vode, ne konzumiraju je za piće bez prokuvavanja.

U svim izvorima se vrši redovno hlorisanje i praćenje stanja, bez prekida, ističu iz ove kompanije.

U Opštini Peć, zamućenost je  i dalje prisutna na izvoru Belog Drina koji snabdeva severoistočni deo grada i nekoliko sela u Peći i jedan deo grada. Apeluje se na potrošače ovog dela da piju samo prokuvanu vodu.

Došlo je do zamućenja vode u izvoru CDF u opštini Dečani.

Potrošači u selima Dubovik, Prapaćan, Papić i Kruševac i dalje ostaju bez vode, pošto su terenski timovi bili primorani da prekinu snabdevanje iz bezbednosnih i operativnih razloga dok se situacija ne reši.

Izvorište Jerine u Klini je poplavljeno povećanjem vodostaja reka u iKlini, zbog čega je došlo do zamućenja izvora i snabdevanje sa ovog izvora je prekinuto.  Mnoga sela koja se snadbevaju sa ovog izvora ostaju bez vode dok se stanje ne popravi.

Izvor vode u Garabilu se izlio, a sela Sferka, Volujak, Duš i Ćupevo su bez snabdevanja.

Izvor u Dolovu je isključen sa napajanja, zbog zamućivanja. Snabdevanje u Dolovu i selu Berkovo nema zbog nestanka struje.

Potrošači vode sa izvor Istoka, mole se da piju prokuvanu vodu. Sela Gornja Šušica, Donja Šušica, Žakovo, Rakoš i Uča ostaju bez snabdevanja.

Potrošači dela naselja ‘Agim Ramadani’ u Juniku se mole da konzumiraju samo vodu za tehničku upotrebu.

U implementaciji i koordinaciji zahteva Ministarstva privrede, odnosno zamenika ministra Getoara Mjekua i glavnog izvršnog direktora Regionalnog preduzeće za vodosnabdevanje „Hidrodrini“ Agrona Tiganija, sve operativne jedinice područja pokrivanja pored obaveza i zadataka u vodovoda i kanalizacije, stavili su na raspolaganje opštinama teškim mašinama, bagera, kamiona i pumpe uopšte službe smanjenja rizika i spasavanja građana.

Prema prognozi očekuje se nastavak padavina, a naše jere pripravnosti ostaju na snazi, zaključuje u saopštenju Hidrodrini“.