Lajčak u Beogradu: Vučić demonstrirao odgovoran pristup, ključna je Zajednica srpskih opština

(Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i savetnicima italijanskog premijera, nemačkog kancelara i francuskog predsednika. Lajčak je nakon sastanka rekao da je razgovor sa Vučićem bio otvoren, intenzivan i težak.

Lajčak je dodao da je Vučić “demonstrirao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju”.

Slovački diplomata je kazao da je “formiranje Zajednice srpskih opština ključan element za stabilnost regiona”.

„Ubeđeni smo da je plan koji smo predstavili u septembru najbolji put za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i evropsku perspektivu regiona. Nastavljamo da radimo“, rekao je Lajčak.

Sastanku u Beogradu su, pored Lajčaka i Eskobara, prisustvovali savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke – Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Podsetimo, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Država pre dolaska u Beograd razgovarali su danas u Prištini više od dva sata sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.