Kancelarija za KiM obećala pomoć u saniranju štete od poplava

Predstavnici Kancelarije za KiM u poseti Leposaviću (Foto: Kancelarija za KiM)

Pomoćnici direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa svojim timom obilaze danas poplavljene srpske sredine na severu Кosova. Obilazak su započeli u opštini Leposavić, selima Vuča i Borovik, koja su pretrpela značajnu štetu i probleme usled obilnih padavina.

Kako je saopšteno, oni su se po nalogu direktora Kancealrije za KiM Petra Petkovića uputili na teren kako bi se uverili u razmere štete i situaciju na terenu, te posetili nekoliko poplavljenih domaćinstava koja su najugroženija. Takođe su, kako se navodi, preneli jasnu poruku da će pomoći u saniranju štete koju su poplave napravile, kako na infrastrukturi, tako i na stambenim i pomoćnim objektima.

“Opštinu Leposavić je zadesila najveća prirodna katastrofa u poslednjih 50 godina. Pritoka Ibra i bujični potoci potopili su čitava domaćinstva u selu Borovik, potopljena je farma svinja u Кajkovu, oštećen most u Jošanici, objekat Poljoprivredne škole u Lešku, a situacija je teška i u brdsko-planinskim selima gde je prekinuta komunikacija. Formiran je Кrizni štab na terenu koji prati situaciju i biće formirane i stručne komisije za procenu štete, kako bi se sanirala šteta u najkraćem mogućem roku”, stoji u saopštenju.

“Naše je da kao predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju i države Srbije budemo uvek sa svojim narodom i pomognemo tamo gde je neophodno”, istakao je Popović.

Predstavnici Кancelarije nastavili su obilazak poplavljenih predela u opštini Zvečan sa predsednikom Privremenog organa opštine Ivanom Todosijevićem koji ih je detaljno informisao o problemima koji su nastali, a prvog dana posete obići će i Кosovsku Mitrovicu i Zubin Potok. Drugog dana posete, planiran je obilazak srpskih sredina južno od Ibra koje su poplavljene.