Direktor „Simpa“: Firma u finasijskim problemima, tri od četiri otkaza zbog štrajka povučena

(Foto: KoSSev)

Deo radnika fabrike nameštaja „Simpo“ u Zubinom Potoku, njih 26, danas je otpočeo štrajk zbog, kako su naveli, kašnjenja plata ali i nedostatka materijala za rad. Četvorica zaposlenih dobilo je i otkaze, potvrdili su za naš portal ranije danas. U izjavi za KoSSev portal večeras je direktor ove fabrike, Vasilije Marković kazao da su tri otkaza povučena, a da je četvrti radnik suspendovan. Sa druge strane, objasnio je da je isplata samo pomerena, a da je nedostatak materijala posledica teških finansijskih uslova u kojima se sama fabrika nalazi.

Radnicima „Simpa“, kako je u izjavi za KoSSev danas kazao jedan od učesnika štrajka, koji je govorio pod uslovima anonimnosti, prethodnih godinu dana kasni plata i oni su odlučili da stupe u štrajk.

„Mi platu primamo u dva dela, na svakih 15 dana. Uplata kasni isto toliko i onda mi zapravo primamo pola plate mesečno“, objasnio je.

Kao još jedan od razloga za prekid rada naveli su i nedostatak materijala, zbog čega, kako su kazali, često rade skraćeno, odnosno 60 odsto.

Direktor „Simpa“ večeras je potvrdio da isplata kasni, ali i demantovao da primaju pola plate zbog toga. Pojasnio je da je isplata samo pomerena za 15 dana, ali da platu i dalje primaju u punom iznosu, na svakih 15 dana.

Nedostatak materijala, koji su danas kao problem istakli oni koji su stupili u štrajk, kako je kazao Marković, posledica je teškog poslovanja fabrike.

„Simpo je u finansijskim problemima, jedva se obezbeđuje novac i za plate i za repromaterijale. Oni znaju da često imamo problem sa nabavkom repromaterijala, i prodaja je stala“, kazao je Marković.

Ujedno je potvrdio da je radnicima koji su najavili štrajk kazao da će biti otpušteni, precizirajući da su se tada svi vratili na posao. Ali su onda četvorica radnika napustila fabriku.

„Ja sam toj četvorici dao otkaz, u momentu, ali su se oni posle vratili i rekli su da su bili u opštini. Ja sam onda povukao te otkaze za trojicu, za jednog sam ostavio suspenziju jer je on bio inicijator i smatram da je odgovoran, i da nije imalo razloga za tako nešto, za obustavu“, kazao je Marković.

Direktor „Simpa“ izrazio je uverenje da će se sutra svi radnici vratiti na posao, te da će fabrika nastaviti sa normalnim radom.