Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom – katastrofa izazvana jednom lažnom vešću

(Foto: Radio Mitrovica sever)

Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada, tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.

Sa Anom smo razgovarali o štetnosti i ponekad katastrofalnim posledicama koje jedna lažna informacija može da prouzrokuje, bilo da se je napisana sa ili bez predumišljaja.

Podizanje tenzija, najavljivanje ratova, paničenje, samo su neki od ciljeva koje ima onaj koji lažnu vest plasira.

“Ne bi smeli ni Srbi, ni Albanci ni međunarodna zajednica, da zaborave 17. mart 2004.  jer je pogrom izazvala jedna lažna vest i to sa javnog servisa Kosova”  kaže Marković.

Govori o pravilnom izveštavanju sa terena, o važnosti “verovanja očinjem vidu”, o tome da se posebno u kriznim situacijama, svakoj informaciji mora pristupati na golubjim nogama, jer ponekad samo jedna nesmotrena tvrdnja, u najmanju ruku može izazvati paniku u auditorijumu.

Šta su prednosti a šta manjkavosti informisanja posredstvom društvenih mreža? Na kom smo nivou kada je medijska pismenost javnosti u pitanju? Koliko je za razumevanje stavova srpske i albanske zajednice na Kosovu važno pratiti medije koji izveštavaju i na jednom i na drugom jeziku i kako prevazići jezičku barijeru?

Razgovor sa Anom Marković donosi odgovore na ova pitanja.