Trajković, Jović i Ristić traže razgovor sa patrijarhom: Udar na kolevku naše države i Crkve

(Foto: AFP/Savo Prelević)

Lideri Srpskog nacionalnog foruma, Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i Pokreta “Otadžbina” uputili su zajedničko pismo patrijarhu srpskom Porfiriju u kom od poglavara Srpske pravoslavne crkve traže da ih primi, jer se “izgleda iznedrila jedna elita u našem narodu koja je spremna” da se “povinuje gospodarima ovog sveta” i “glavu Lazarevu zameni za ‘strane investicije’”.

Izrazivši duboku zabrinutost “za budućnost naše države, Crkve i našeg naroda na svetom Кosovu i carskoj Metohiji”, ocenjuju da “nikada do sada od obnove Pećke patrijaršije ovako tamni oblaci se nad nama nisu nadvili”.

“Proces stvaranja Velike Albanije, kako se jasno vidi, ulazi u odlučujuću fazu. Poznato je kako su srpski narod i srpska crkva prošli u bilo kojoj varijanti Albanije, tako da nemamo nikavih iluzija kako bismo prošli i u Velikoj. Mogli bismo proći samo gore, jer se u ovoj fazi udara na samu kolevku naše države i Crkve”, navodi se u pismu Momčila Trajkovića, Nebojše Jovića i Slaviše Ristića upućenom patrijarhu Porfiriju.

U pismu se dodaje da se “rešavanje sudbine naše države, Crkve i naroda po tajnim sastancima, dogovorima i domunđavanjima, po nas ne može dobro završiti”.

“Svi smo obavešteni da se tajno, po mraku nešto pregovara, a da mi ne znamo šta. Ali ne treba nama tu puno mudrosti, mi imamo Hristovu mudrost. Ona nam je dovoljna. ‘Ništa nije sakriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće doznati.Zato će se sve što budete u mraku rekli čuti pri svetlosti, i što budete na uho šaptali u sobama, propovijedaće se s krovova’. (Lk. 12, 2-3).”

U pismu se navodi “da se radi na rešavanju sudbine naroda, države i crkve po tajnim sastancima, dogovorima i domunđavanjima”.

“Od nas se ne traži samo da se odreknemo neke teritorije. Od nas se traži da se odreknemo Zaveta. Ako se odreknemo Zaveta, odrekli smo se Boga. Ako se odreknemo Boga, potpuno je sigurno da će našeg naroda nestati. ‘Srb je Hristov’, pevao bi odlazeći u strašnu smrt đakon Avakum. Od nas se traži da se odreknemo Hrista, i prestanemo da budemo Njegov narod, a onda se naša nesrećna sudbina zna. I nije strašno što gospodari ovog sveta to od nas traže, strašno je što se izgleda iznedrila jedna elita u našem narodu koja je spremna da se povinuje; koja je spremna da zaboravi žrtvu svetog Кneza Lazara; koja je spremna da glavu Lazarevu zameni za ‘strane investicije’”.

Ukazuju da su svedoci “da naš narod iz dana u dan, polako ali sigurno nestaje sa svojih vekovnih ognjišta”, što, kako ističu, “zbog smišljene strategije svetskih moćnika”, ali umnogome “zbog pogrešnih politika naših vođa”.

“Taj proces je naročito izražen poslednjih godina, što povećava besperspektivnost našeg naroda. Stoga Vaša svetosti, molimo Vas da odvojite samo malo vremena da porazgovarate sa jednom delegacijom Srba sa Кosova i Metohije, Srba koji žive na Кosovu i Metohiji, ozbiljni ljudi, zabrinuti za budućnost srpskog naroda, koji imaju svoje gledanje na najnovije procese, ne osporavajući drugima da drugačije misle”, poručuju potpisnici pisma, navodeći da bi sa patrijarhom voleli da razgovaraju gde god on odredi.

Pismo su potpisali predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, Momčilo Trajković, predsednik Pokreta za odbranu Кosova i Metohije iz Кosovske Mitrovice, Nebojša Jović i predsednik Pokreta „Otadžbina“ iz Кosovske Mitrovice, Slaviša Ristić.