Patrijarh Porfirije pozvao na sakupljanje pomoći za stradale u Turskoj i Siriji

(Foto: SPC)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije pozvao je na sakupljanje pomoći – na liturgiji u nedelju u beogradskim hramovima – za stradale u zemljotresu u Siriji i Turskoj, saopšteno je iz informativne službe SPC.

“Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije je danas, posle svečanosti u hramu Svetog Save na kojoj je podelio 3.000 paketića učenicima prvog i drugog razreda beogradskih osnovnih škola, pozvao starešine i sveštenike svih hramova u područnoj mu Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i naložio da sutra, 12. februara, na svetoj liturgiji pozovu vernike da daju prilog za postradale u zemljotresu u Siriji i Turskoj” – navodi se u saopštenju.

Ukupan iznos koji sutra bude sakupljen u beogradskim hramovima biće dostavljen tamo gde je najpotrebniji – dodaje se u saopštenju.

Više od 25.000 osoba je poginulo, a desetine hiljada su povređene u katastrofalnom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju, preneo je N1.

U Turskoj, broj mrtvih je porastao na najmanje 21.848, objavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan. U Siriji, stradale su 3.553 osobe, uključujući 2.166 u područjima koje drže pobunjenici na severozapadu zemlje, objavili su „Beli šlemovi“, prenosi ovaj portal.