Osmani ordenom “Slobode” odlikovala američko-albanskog aktivistu Džima Džemu

Sa dodele ordena (Foto: Predsedništvo Kosova)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uručila je danas orden “Slobode” aktivisti albanske dijaspore u Americi Džimi Džemu, navodi se u saopštenju Kabineta predsednice.

Kako se ističe u saopštenju, Osmani je ugostila američko-albansku delagaciju i tom prilikom je orden “Slobode” uručila Džimu Džemi zbog, kako je obrazložila, izuzetne motivacije za doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova.

„Predsednica Osmani je istakla da je albanska dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama snažan povezujući most između Kosova i albanskog naroda na Balkanu sa strateškim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama. U tom kontekstu, predsednica Osmani je istakla da je Džim Džema ikona albanskog izgnanstva u Americi, koji je više od tri decenije dao nezamenljiv doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova. Predsednica Osmani je izrazila poštovanje i zahvalnost naroda i institucija Kosova za nezamenljivu ulogu albansko-američke dijaspore za slobodu i nezavisnost Kosova“, navodi se u saopštenju.

Džema je naveo da je sloboda i nezavisnost Kosova “bila njegova životna borba i borba svih Albanaca-Amerikanaca”.

„Ovo odlikovanje ordenom ’Slobode’ ne zaslužujem samo ja već i albansko-američki aktivisti, koji su godinama i decenijama radili za slobodu i nezavisnost Kosova i za jačanje strateških odnosa između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država“, kazao je Džema.