Radevo: Počela izgradnja kuće porodici Joksimović

Porodica Joksimović (Foto: Kancelarija za KiM)

U Radevu je počela izgradnja kuće petočlanoj porodici Joksimović. Radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju i Privremeni organ Opštine Lipljan.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da porodica Joksimović godinama živi u izuzetno teškim uslovima, u oronuloj, improvizovanoj kući od lima i knaufa i bez kupatila. Ove godine, dobiće novi stambeni objekat od 60 kvadrata.

„Ova petočlana porodica, zajedno sa malom Janjom, daje nam vetar u leđa da se borimo, da više radimo i da porodice na Кosovu i Metohiji stvaramo. Dovoljno je da svi uradimo ono što je do nas, a država Srbija će uvek biti tu da pomogne. Znamo da je situacija teška, ali ovde nikada nije bilo lako i od nas zavisi kako će dalje biti“, rekao je Nenad Šubarić, član Privremenog organa Opštine Lipljan.

Prema rečima pomoćnice direktora Кancelarije za КiM Jelene Stojković, ovo nije poslednja porodica koja će biti obradovana novim domom u opštini Lipljan.

“Tu smo da pomažemo, ne samo u Lipljanu već u svim srpskih sredinama na КiM kroz dodelu građevinskog materijala, kroz adaptaciju postojećih stambenih objekata, gradnju novih domova kako bi naši ljudi na Кosovu i Metohiji imali uslove za ostanak i opstanak na svojim ognjištima”, istakla je Stojkovićeva.

Joksimovići su, kako se navodi, do 2003. godine živeli u staroj kući koja se u međuvremenu gotovo raspala.

„Morali smo da sagradimo manji montažni objekat od oko 32 kvadrata od lima i knaufa, toliko smo novca imali. Кupatilo nam se nalazi u staroj kući, koja se, kao što možete da vidite raspada“, rekla je Jelena koja se, kako se dodaje, zahvalila Кancelariji za Кosovo i Metohiju.

Pre sedam godina, 2016. njihova porodica se proširila i dobila novog člana.

„Кada smo dobili Janju ovaj objekat postao je pretesan za sve nas, ali se nikada nismo žalili, to svi znaju. Nikada nismo razmišljali da odemo odavde i nova kuća, novi dom, znak je da će naša Janja uspomene stvarati iz novog, prijatnijeg i toplijeg mesta“, dodao je Darko Joksimović.