Priština: Počinje izgradnja nove zgrade PMF-a od 13,9 miliona evra

Polaganje kamena temeljca za novu zgradu PMF-a u Prištini (Foto: EU)

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog i rektor Prištinskog univerziteta (PU) prof. dr Ćerim Ćerimi obeležili su početak izgradnje nove zgrade za Prirodno-matematički fakultet (PMF).

“U svakom trenutku zgradu će koristiti više od 2.300 učenika i 133 člana osoblja koji studiraju, istražuju i rade na pet različitih odeljenja, uključujući matematiku, fiziku, hemiju, biologiju i geografiju”, saopšteno je medijima iz Kancelarije EU na Kosovu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, gradonačelnik Prištine Perparim Rama i drugi zvaničnici učestvovali su u ceremoniji postavljanja temelja zajedno sa direktorkom višenacionalne kancelarije UNOPS-a u Austriji Freja fon Grute. UNOPS će sprovoditi radove koje finansiraju EU i PU.

Prof. dr Ćerimi je kazao da će nove prostorije doprineti daljoj modernizaciji visokog obrazovanja na Kosovu, povećati istraživačke kapacitete studenata i akademske zajednice i promovisati rodnu ravnopravnost, inkluzivnost i ekološku prihvatljivost sa svojim dobro opremljenim laboratorijama, otvorenim zajedničkim prostorom, opremom i izolacijom koje štede energiju.

Izgradnja nove fakultetske zgrade, vredne 8,9 miliona evra, deo je šireg EU programa za zapošljavanje i obrazovanje i jedan je od mnogih projekata za poboljšanje obrazovne infrastrukture koje finansira EU na Kosovu. EU će finansirati izgradnju zgrade, a PU će nabaviti nameštaj i laboratorijsku opremu vredne pet miliona evra.

Ambasador Sunjog je rekao da je ovo još jedna investicija EU u obrazovanje na Kosovu. Od 2007. do 2022. godine, EU je uložila 85 miliona evra u razvoj obrazovnog sistema na Kosovu kako bi pomogla u stvaranju mogućnosti sličnih onima u EU za studente i akademsku zajednicu i doprinela ekonomskom razvoju zasnovanom na znanju i otvaranju novih radnih mesta.

Premijer Kurti je naveo da se preduzima još jedan važan korak u stvaranju preduslova za razvoj obrazovanja i istraživanja na Kosovu.

“Izgradnja nove, moderne zgrade za Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini osiguraće studentima i nastavnom osoblju infrastrukturu, tehnologiju i neophodne resurse za akademski i profesionalni razvoj u akademskim programima ovog fakulteta. Nadam se da će temelj koji polažemo danas biti nova stranica u istoriji razvoja Univerziteta u Prištini”, kazao je on.

Ovu izgradnju objekata finansiranu kroz IPA II sprovodi UNOPS koji kontroliše ceo proces: od planiranja, projektovanja do upravljanja.

Fon Grute iz UNOPS-a je kazala da polaganjem temeljca za PMF “ne samo da postavljamo temelje za nove prostorije, već i za nove mogućnosti i prilike za buduće generacije. U UNOPS-u smo ponosni što smo deo ovog vizionarskog projekta i sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo njegov pozitivan uticaj na zajednicu”.

Očekuje se da će radovi na izgradnji zgrade PMF-a biti završeni do juna 2024. godine.