I Vučić razgovarao sa Šoleom: Spremni smo da radimo na konceptu i primeni ponuđenog plana, ali uz jasna ograničenja

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon što je pre dva dana telefonskim putem razgovarao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, savetnik Stejt Departmenta, Derek Šole – danas je, na isti način, obavio razgovor i sa Aleksandrom Vučićem.

Poruke koje je sada i Vučiću ovaj američki zvaničnik uputio, inače stavove zvaničnog Vašingtona, slične su onim koje je prethodno kazao i drugoj strani.

„Američki diplomata je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sutrašnji sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru“, navode iz Predsedništva Srbije.

Šole je navodno srpskom predsedniku rekao i da je stav SAD da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga:

„Što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština“.

Vučić, sa druge strane, podelio je sa Šoleom da sutra očekuje veoma težak sastanak u Briselu.

„Ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja“, navode iz Predsedništva.

Uoči sastanka na visokom političkom nivou, još od prošle nedelje pristizale su brojne diplomatske poruke ohrabrenja – da srpska i kosovska strana treba da prihvate predlog koji podržava Evropska unija.

Pored SAD i zvanične EU, tu je i zajedničko pismo francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, koje je  juče, odnosno danas stiglo u Beograd i Prištinu.

Potpisnici, odnosno glavni podržavaoci predloga za „normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, u pismu upućenom Prištini čiji je sadržaj javan, pozvali su strane da sutra razgovaraju o „Osnovnom sporazumu“, te implementaciji ili adresiranju, prethodno potpisanih sporazuma u Briselskom dijalogu, sa posebnim akcentom na ZSO.

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastaće se sutra u Briselu na poziv šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja, a posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR, Miroslav Lajčak.

Dvojica lidera će se prvo odvojeno sastajati sa evropskim zvaničnicima, a potom će uslediti trilaterala.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu koji javnosti još uvek nije zvanično predočen, ali za koji se međunarodni posrednici nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.

A za to vreme, i u Prištini i u Beogradu, opozicija snažno kritikuje vlast, odnosno, svako svoje lidere za izdaju nacionalnih interesa ukoliko novi predlog prihvate.