Sa protesta studenata u Beogradu: „Protiv izdaje Kosova i Metohije“

„Mi imamo samo jedan jedini zahtev on je jasan i od njega nećemo odustati, to je momentalni prekid svih pregovara i razgovora u okviru francusko-nemačkog plana“, poručili su večeras studenti univerziteta u Beogradu.

U Beogradu je u toku studentski protest pod nazivom „Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo svetinje“ u Beogradu, sa sloganom „protiv izdaje Kosova i Metohije“.

„Da sutra stanemo pred ogledalo i da kažem nisam ćutao. Nisam ćutao, bio sam tu, kada se odlučivala moja sudbina i sudbina mojih potomaka. Zato neka svako radi svoje, ono što je do nas, do studenata i omladine to je, da stanemo i kažemo – nećemo dozvoliti oduzimanje našeg suvereniteta, jer ovde nije pitanje toga da li nam neko oduzima 17-20 odsto teritorije, ovaj plan znači otimanje 100 odsto suvereniteta Srbije“, kazano je na početku skupa.

Kako su studenti takođe na početku protesta naveli, ovo je prvi u nizu planiranih protesta, a sledeći se planira već sledećeg utorka u isto vreme.

Na događaju, koji je počeo nešto posle 18.00 časova, prisutno je nešto više od 1,000 ljudi.

Studenti se kreću od Filozofskog fakulteta, do zgrade RTS. Za sada se protest odvija bez obeležja i zastava.

Okupljeni studenti uzvikuju parole, kao što su „Ne damo Kosovo“, „Kosovo je srce Srbije“, „Srbija Srbima“, „Izdaja, izdaja“, kao i slogane protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Povremeno se pevaju patriotske pesme.

Upadljivo je prisustvo mladih ljudi, dok im se vremenom pridružuju i starije osobe.

Od razglasa primetan je i megafon sa kojeg studenti upućuju parole, uz povremeno skandiranje ostalih i pljeskanje.

Studenti su poručili i to da, ukoliko se „danas Srbi odreknu Kosova i Metohije, odricaće se sutra dela po dela teritorije“ i da ne smeju da dozvole da ostanu bez ičeg vrednog u svojoj zemlji.

„Taj plan srpski narod vodi u propast, a onu vlast koja ga potpiše vodi u izdaju. Dogodine u Prizrenu“, kazano je.

Za sada protest prolazi bez veće pažnje beogradskih medija, kako režimskih, tako i onih koji slove sa nezavisnim uređivačkim politikama.

Na ovaj protest su prvenstveno pozvali studenti Pravnog i Fakulteta političkih nauka, tačnije inicijalni odbor studenata Beogradskog univerziteta, a u programu koji uživo prenosi Srbin.info, pojedini studenti su naglasili da se se oni samoorganizovali, uz grupe prijatelja, i da je prisustvo većeg broja ljudi za njih pozitivno iznenađenje, upravo zbog toga što naglašavaju da se radi o autentičnom protestu.

Kako je list Danas, u međuvremenu izvestio, na protestu su viđeni profesor Slobodan Samardžić, kao i nekolicina drugih političkih lidera desno orijentisanih stranaka i inicijativa, poput Miroslava Parovića i Nemanje Šarovića.