Diploma sa zlatnom medaljom za mitrovačku Medicinsku školu sa domom učenika na 18. Međunarodnom sajmu obrazovanja

(Foto: Medicinska škola sa domom učenika Kosovska Mitrovica, Fejsbuk)

Medicinska škola sa domom učenika Kosovska Mitrovica dobitnik je Diplome sa velikom zlatnom medaljom, na 18. Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“, održanom prošle nedelje u Novom Sadu. Ovo priznanje koje Medicinska škola dobija u godini kada obeležava 75 godina prosvetne delatnosti,  uručuje se za kvalitet rada.

“Ovo nije nagrada koju možemo sebično prisvojiti samo za nas. To je nagrada koju nosi 530 učenika naše škole, 106 profesora, ukupno 150 radnika, sto dece u domu i četiri vaspitača. Hoću da kažem da je to zasluga za jedan kompletan i timski rad svih nas, i naravno roditelja koji su nama poslali takvu decu sa kojom nije teško raditi” rekla je direktorka ove škole Marina Biševac, gostujući u program Radija Kosovska Mitrovica.

Poseban pijetet je da priznanje stiže baš u godini kada Medicinska škola obeležava 75 godina svog postojanja.

“To je je potvrda rada i zalaganja koje traje 75 godina. Nagrada je došla u petoj godini mog rukovođenja ovom ustanovom. Šta reći…. Ne možemo biti ni lažno skromni i reći da priznanje ne prija. Ovo je diploma sa velikom zlatnom medaljom, na velikom Međunarodnom sajmu. Kada se ime vaše škole, ime grada Kosovske Mitrovice čuje tamo negde, verujte to je jedan prelep osećaj i ponos koji obavezuje na još bolje rezultate. Kako sam našem kolektivu poželela, neka nam ovo bude jedno od priznanja u narednom nizu, jer nas ova nagrada na to obavezuje” istakla je Biševac.

A rad sa srednjoškolcima u proteklih nekoliko godina nije bio nimalo jednostavan. Pandemija, potom i bezbednosno – politički momenti, poremetili su redovno izvođenje nastave. Nastavnici, koliko god je to bilo u njihovoj moći, trudili su se da kvalitet obrazovanja ne padne. Poseban izazov je bio održati dobre radne navike i učeničku disciplinu.

“Samo naše okruženje praktično stvara preduslove za kretanje linijom manjeg otpora, koju bi mi mogli da iskoristimo za manje rada i da opravdamo svoju neaktivnost u svim izazovima i svemu onome što se od nas traži. Ako želimo da budemo deo obrazovnog sistema i da pratimo sve savremene tokove našeg obrazovanja, posebno u završnoj fazi, toga ne sme da bude. Mi se nismo predali tome. Timski se trudimo da odolevamo svim lošim uticajima. Rezultatima rada koje možemo da nabrojimo na svim poljima, mi pokazujemo da smo odoleli svim izazovima” dodaje direktorka nagrađene škole.

U prethodnih par godina, u saradnji sa lokalnom samoupravom, zahvaljujući Vladi Srbije koja je izdvojila sredstva, škola je u dobroj meri renovirana a kabineti su dopunjeni savremenom opremom. Ipak, uvek ostaje još po nešto što bi trebalo doraditi.

“Škola je renovirana, a prvo je renoviran dom u kome se nalazi 100 učenica. On je kompletno renoviran, tako da je enterijer doma osavremenjen. Naravno tu je i rad vaspitača koji brižno sprovode vaspitni proces u domu, kako bi se učenice osećale kao kod svoje kuće. Što se tiče učioničkog prostora i kabineta, i to je sve renovirano. Ono što je nama ostalo za neke naredne dane i periode, jeste renoviranje trpezarije i prostora koji je u izvornom stanju” kaže Biševac .

Smatra da je tehnička opremljenost škole od izuzetne važnosti, ali da je primarna obrazovna delatnost od ključnog značaja i u tom smislu je važna činjenica da je Medicinska škola sa domom učenika, aktivan član   Udruženja medicinskih škola Srbije.

“U Udruženju je 40 škola iz svih krajeva Srbije i 2021. godine izabrani smo u Predsedništvo, odnosno, ja kao direktor predstavljam Medicinsku školu sa domom učenika iz Kosovske Mitrovice, član sam tela koji broji deset direktora, deset izabranih među četrdeset, i to je tako veliki uspeh, da zapravo razbijamo mišljenje da mi na Kosovu ne radimo dovoljno.Ne samo da je naš rad prepoznat, već ozbiljno računaju na nas. Kada su u pitanju takmičenja, mi osvajamo nagrade, ostavljamo mnogo veće škole iza nas. Postojimo, radimo i naši rezultati to dokazuju. Ono što je meni još draže je što  kroz naš rad, sve nas počinju da gledaju drugim očima i žele da dođu kod nas i budu naši gosti. To znači da mi ne samo da promovišemo školu, već i  ceo naš grad”.

Medicinska škola u Kosovskoj Mitrovici daje mogućnost obrazovanja na četiri smera – Zubni tehničar,  Farmaceutski tehničar, Medicinska sestra – tehničar i Fizioterapeutski tehničar.